Избрани Новини

Специализирана полицейска операция срещу кражбите на метали се проведе в България

Извърши се в общо 12 страни от Европейския съюз

В 12 страни от Европейския съюз, в това число и България, на 30 май се проведе специализирана полицейска операция, насочена срещу кражбите на метали. Тя бе координарана от Европол, а действията на криминалистите бяха ръководени от Дирекция „Криминална полиция“ на Италия. В полицейските действия се включиха силите на реда от Белгия, България, Кипър, Франция, германската провинция Северен Рейн Вестфалия, Гърция, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Обединеното кралство.

В рамките на операцията са извършени арести, претърсвания и изземвания на метали, наложени са глоби за нарушения на разпоредби за опазване на природата и на административни разпоредби. В реално време бяха осъществени проверки в базата на Европол.

В България действията по операцията бяха координирани от Главната дирекция „Национална полиция“. В тях участваха служители на всички областни дирекции на МВР, както и на Регионалните инспекторати по околната среда и водите. В резултат на общите действия на екипите са проверени 460 търговци и 3600 лица, занимаващи със събиране и продажба на скрап. 15 са задържани, иззети са различни количества черни и цветни метали.

Заключенията на Международния семинар по кражба на черни и цветни метали, проведен в Рим на 20 октомври 2016 г., гласят, че намаляването на криминалния контингент, занимаващ се с този вид дейност, не трябва да притъпява вниманието на институциите. Добре е да си припомним, че само една кражба или един опит за кражба би могъл да прекъсне електроснабдяването на широки географски райони и да предизвика сериозни проблеми за общините, или специфични области на производство, като наред с това оказва влияние върху възприятието на обществото и националните икономики.

В тази връзка широкомащабната операция бе разработена като приоритет от политическия цикъл на ЕС (Еmpact OPC -  Европейска мултидисциплинарна платформа срещу криминални заплахи – организирани престъпления срещу собствеността) с участието на неформалната Мрежа срещу кражби на метали, създадена през 2014 г. в рамките на Работната група „Правоприлагане“ по време на Италианското председателство на Съвета на ЕС. Сред подготвителните дейности си струва да отбележим платформата webinar, предоставена от Агенцията на ЕС за квалификация на служители от правоприлагането, в рамките на която бяха съгласувани действията на делегатите от страните-членки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов