Избрани Новини

Премиерите на България и Украйна откриха площад „Димитър Пешев“ в Киев

Общество

27-05-2018, 11:43

Снимка:

Правителствена информационна служба

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Инициативата е на посолството ни в Украйна

Площад „Димитър Пешев“ и паметна плоча за делото на българския политик бяха открити днес от министър-председателят Бойко Борисов и колегата му от Украйна и Володимир Гройсман. На церемонията присъстваха и кметовете на двете столици – Йорданка Фандъкова и Виталий Кличко.

През 1943г. Димитър Пешев е заместник-председател на Народното събрание. Заедно с още 42-ма депутати, той изпраща протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов срещу готвената депортация на евреи. Изгонен е от Парламента, но целта е постигната. Композициите, подготвени за депортиране на българските евреи, не тръгват.

„България е единствената държава, която е спасила своите евреи - над 50 хиляди. Ние по този начин искаме още веднъж да покажем колко хуманен и силен е българският народ и как в едни много мракобесни времена е успял да защити своите евреи“, каза премиерът Борисов и благодари на украинския народ, местната власт и на премиера Гройсман за осъществяването на  инициативата.

През месец март, във връзка със 75-годишнината от спасяването на българските евреи и по инициатива на посолството ни в Украйна, Киевската Рада приема решението, с което малък площад в центъра на столицата е кръстен на името на човека, допринесъл за спасяването на българските евреи. 

Украинският министър-председател подчерта, че направеното от Димитър Пешев трябва да се помни. „Пред всеки един човек изниква ситуация, в която трябва да реши как да действа. Ние знаем делото на Димитър Пешев и смелостта му да направи такава крачка във времена на тежки изпитания“, каза Гройсман.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)