Актьорът Николай Кимчев стана посмъртно Почетен гражданин на Благоевград

Предложението беше прието днес на редовна сесия на Общинския съвет

Посмъртно актьорът Николай Кимчев бе удостоен със званието „Почетен гражданин“ на Благоевград. Предложението беше прието днес на редовна сесия на Общински съвет-Благоевград. Местните парламентаристи дадоха своя вот за Николай Кимчев с 31 гласа „за“, 2 „против“ и 6 „въздържал се“.
Николай Кимчев е български театрален и филмов актьор и дългогодишен директор на Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Роден е в Симитли, кв. Ораново на 14.12.1952 г. Основното си образование завършва в Симитли, а средното – в с. Катунци, община Сандански.  
През 1975 г. е приет за студент в НАТФИЗ “Кр. Сарафов” в  София, в класа на проф.Димитрина Гюрова. Забелязан е като талантлив актьор от кинорежисьори като Иванка Гръбчева, Людмил Стайков, Борислав Пунчев, Веселин Бранев, Сергей Комитски, Дочо Боджаков и други, които му поверяват роли в своите филми. Сред едни от най-бележитите въплъщения на Кимчев в театъра са Тезей в „Сън в лятна нощ“, Алексей в „Оптимистична трагедия“, Миша Земцов в „Жестоки игри“, Юсуф в „Чудо“, Живко в „Майстори“, Стамболов във „Величието и падението на Стефан Стамболов“, Димитър Общи в „Тайната вечеря на Дякона Левски“ и много други. В киното Николай Кимчев е познат от филмовите си участия в „Леталото“, „Прилив на нежност“, „Голямата игра“ (СССР / България), „По следите на капитан Грант“, „Време разделно“, „Кмете, кмете“, „Бронзовата лисица“,  „Веществено доказателство“, „Трети ловец“, „Жребият“.
Николай Кимчев умира на 3 февруари 2018 година в София, в болница „Пирогов“ след едномесечна кома, в резултат на тежък мозъчен кръвоизлив.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен