Избрани Новини

Съдът окончателно пусна АМ "Струма“ през Кресненското дефиле

Върховният административен съд е отхвърлил жалбите

Върховният административен съд е отхвърлил жалбите срещу Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) за изграждането на източния обход на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле.

Тричленен състав на ВАС е отхвърлил с окончателно решение жалбите на две физически лица и на сдружение „За земята – достъп до правосъдие“ срещу решение № 3-3/2017 г. от 19.10.2017 г. за ОВОС на министъра на околната среда и водите.„С решението е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение „Подобряване на трасето на Лот 3.2 на Автомагистрала „Струма“ по Източен вариант Г 10.50.“, посочват от съда, научи „Труд“, цитирани от "Факти". Източният вариант разделя движението по магистралата на две самостоятелни и раздалечени едно от друго пътни платна. Едното ще води в посока Гърция и ще минава по сегашния път през Кресненското дефиле, който ще бъде ремонтиран. Обратно към София трасето ще минава по Кресненското плато.

С решението си, което според последните промени в закона е окончателно след първа инстанция, когато става въпрос за инфраструктурни проекти от национално значение, ВАС поставя край на жалбите на организациите от коалицията „За да остане природа в България“.След постановеното от съда решение вече няма пречка цялата АМ „Струма“ да бъде завършена до 2022 година, което е крайният срок. Ако аутобанът, част от Паневропейски коридор номер 4, свързващ Германия и Гърция, не бъде готов след 4 години, страната ни ще трябва да върне всички пари от европейското му финансиране – над 1.5 милиарда лева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов