Избрани Новини

"Златен век - огърлие” и грамота връчиха на поета Петър Андасаров

Министърът на културата връчи традиционните годишни награди за 24 май

Министърът на културата Боил Банов връчи традиционните годишни награди по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На официална церемония днес в Национална галерия „Двореца“ престижните отличия на Министерството на културата (МК) получиха творци и артисти от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност.
Преди старта на церемонията, на която присъстваха и началник кабинета на министъра Ваня Бедрова, зам.-министърът на културата Амелия Гешева, директори на дирекции в МК, Боил Банов обяви минута мълчание в памет на голямата ни оперна певица Христина Ангелакова.
В началото на награждаването и между отделните категории гостите бяха поздравени от деца таланти от училищата по изкуствата и по културата – Диана Чаушева (цигулка) и Далия Чолакова (цигулка), акомпанирани на пианото от Ивелина Казанджиева. Прозвуча изпълнение на арфа от Яна Дойнова.
За първи път отличия получиха и деца от училища по изкуствата с международни награди. Освен Диана Чаушева и Далия Чолакова сред най-младите отличени бяха и талантите Ивайло Василев, Николай Маринов и Димитър Димитров – възпитаници на училищата по изкуствата и по културата на МК.
„В навечерието сме на най-българския празник, най-големия празник. Отново Министерството на културата ще връчи „Златен век” на много наши бележити хора на културата, на изкуствата, отново ще покажем, че сме тук, че ни има, че културата в тази страна е движеща сила и се развива и продължава да ражда велики умове и велики таланти”, изтъкна министър Банов, преди да пристъпи към връчването на първите отличия. Те бяха в категорията „Златен век – огърлие” и грамота и отидоха при режисьора Асен Шопов, диригента акад. Валентин Бобевски, поета и публицист Петър Андасаров, режисьора проф. Светозар Донев и балерината доц. Калина Богоева.
В различните категории министър Банов награди и обичаната актриса Слава Рачева, ръководителя на Хор на софийските момчета проф. д-р Адриана Благоева, народните певици Златка Ставрева, Олга Борисова, Калинка Вълчева, младите надежди от постановката „Кралят Елен” – Стелиян Радев и Анастасия Събева, изтъкнати археолози, музиканти, писатели, музейни и читалищни работници, оператори, артисти и др. С почетен знак „Златен век” – златен печат на цар Симеон Велики и грамота бяха отличени и три институции – Народно читалище (НЧ) „Заря  - 1858” – Хасково и регионалните библиотеки в Русе и Бургас. Със сребърен печат на цар Симеон Велики бе награден фолклорен танцов ансамбъл „Жар” при НЧ „Петър Берон - 1926” – София. В категория „меценат” бе отличен Владимир Добринов Мирчев.
Думите на благодарност на всички отличени биха могли да бъдат обобщени с казаното от режисьора Асен Шопов: „Благодаря за проявеното доверие към дейци на културата, които със своето творческо дръзновение съдействат за съхраняване на така необходимата ни духовност във времето на вилнеещ прагматизъм”.
В края на церемонията традиционно прозвуча и химнът в чест на Светите братя Кирил и Методий „Върви, народе, възродени”. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов