Откриха обновения Дом на културата в Сандански

Присъства Румен Димитров, зам.министър на културата

Днес с ритуален водосвет, в присъствието на Румен Димитров, зам.министър на културата, народният представител Атанас Стоянов, Катя Василева, експерт на МРРБ, общинския съвет, самодейни състави, художници и творци бе официално открита една от емблематичните за културата сгради – Домът на културата по проект „Подобряване на енергийната ефективност на сградата на Дома на културата в град Сандански“.

Кметът на община Сандански Кирил Котев подчерта значимостта и необходимостта от една светла, просторна, обновена и приветлива сграда, която е домът на културните прояви в община Сандански, с които е наситен културния календар на общината.

Зам.министърът Румен Димитров добави, че за град като Сандански, посещаван от много туристи, е изключително важно Домът на културата да е модерен и отговарящ на все по-големите потребности на публиката, туристите и местните.

Поздрав към всички отправи и народният представител Атанас Стоянов, който отправи адмирации за реализирания проект и съвместната работа на община Сандански и НЧ „Отец Паисий-1919“.

Емоционално и с благодарност към всички, благодарение на които Дом на културата събира и показва творчеството и изкуството и до днес, поздравление отправи и Илияна Тошева, представител на художниците от Сандански.

С пожелание за по-добро бъдеще на града бе разрязана трикольорна лента пред централния вход на Дома на културата, а като символ за добро партньорство между институциите бе плиснато менче с вода.

В края на официалната церемония ТС „Празник“ показаха с два танца защо Домът на културата е средище на талантливите деца и младежи, малки и големи от града.

С изпълнението на проекта ”Подобряване на енергийната ефективност на сградата на Дома на културата в град Сандански” по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ сградата на Дома на културата е конструктивно укрепена, положи се външна изолация и се ремонтира изцяло покрива. Всички помещения в сградата имат отоплителна и охладителна система. Прозорците на фоайето на втория етаж бяха намалени с цел  помещенията да бъдат превърнати в изложбени зали. Фасадните мраморни пана бяха заменени с гранит, а цветово Домът на културата  придоби нов, свеж, модерен в светли гами вид.

Мястото, което от своето построяване през 1979 г. е било само частично ремонтирано, след изпълнение на проекта се превърна в притегателен културен център както за посетителите на всички събития, читателите на библиотеката към НЧ „Отец Паисий-1919“ и всички групи и състави, които извършват своите репетиции в Дома на културата.

Бяха извършени и вътрешни ремонтни дейности за осигуряване на максимален комфорт за всички гости и местни състави и групи.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен