Избрани Новини

Спасителите, които търсят Боян Петров, са тръгнали от лагер 3 към лагер 2

Търсят ниши в по-ниските райони, където алпинистът може да се е подслонил

Спасителите, които търсят алпиниста Боян Петров под връх Шиша Пангма в Хималаите, са започнали операцията по издирването му по маршрута от лагер 3 към лагер 2. Това съобщиха за "Хоризонт" на БНР от екипа на българина. Спасителите търсят ниши в по-ниските райони, където алпинистът може да се е подслонил.
Вчера, при последния лагер по пътя към връх Шиша Пангма, бяха открити негови вещи: тениска, инсулин и инсулинова помпа. От екипа на българския алпинист обясниха за "Хоризонт", че, когато тръгвал да катери връх, той оставял подобни неща в палатката, за да не му тежат, и може без проблем да издържи дни наред без инсулин.

"Няма шанс да се случи чудо с Боян". Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Любомир Попйорданов, бивш председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм:

"Беше хубаво да се намери и да си го върнем тук, но дъщеря му Тея много добре го е казала, че той е там, където винаги е искал да бъде – в планината. На тази спасителна операция в Хималаите трябва да гледаме като на нещо доста необичайно, едно постижение, че сме ангажирали толкова много хора, толкова много нации. Възможно е той да се е скрил под някой навес и да не може да се види от хеликоптерите, но Боян има нужда от инсулин всеки ден. Това не е шега. Когато човек има диабет, трябва всеки ден да се грижи за своето здраве. Освен това стилът на изкачване на Боян, неговият стил на организиране предполага много лека екипировка. Той надали в този случай е направил изключение, тоест той не е екипиран за дълъг престой в планината". 

"Връх Шиша Пангма е много коварен, самият Боян е казвал това", добави още Попйорданов:

"Има 21 загинали алпинисти на това място. В момента трябва да бъдем реалисти. В една акция все пак трябва да се мисли и за сигурността на тези, които я предприемат и извършват".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)