Избрани Новини

Към Щърби камък тръгват кюстендилските туристи

Върхът се намира в Руй планина

По случай Световния ден на предизвикателството днес туристите от трънското дружество са подготвили за своите приятели от кюстендилското туристическо дружество "Осогово" зареждащ и предизвикателен преход до връх Щърби камък /1478 м/. Разположен е на границата между България и Сърбия в западните части на Руй планина. Изкачването ще започне от село Насалевци. Разстоянието до върха е около 4 км, а денивелацията 600 метра. Последните 500 метра от маршрута са с по-сериозен наклон и изискват повече усилия.
След края на изкачването ще разгледат църквата "Рождество Богородично" при с.Насалевци и 600-годишния дъб, растящ до нея, спечелил първо място на миналогодишния конкурс Дърво на годината.
На връщане към Кюстендил ще се отбият до уникалния по рода си Музей на бусинската керамика. Пред очите им ще оживеят оригиналните творения на изкусните майстори от бусинската грънчарска школа, прочута навремето в цялата страна.
Вторият музей – на киселото мляко, се намира в Студен извор, родното село на откривателя на бактерията "Бактериум Булгарикум" д-р Стамен Григоров.
В комплекса при с.Горочевци ще си починат и обсъдят преживяванията от деня, информира секретарят на дружеството Силвия Михова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов