Избрани Новини

В Търново показват илюстрации на проф. Хаджитанев към творби на Вазов, Чудомир, Райнов, Омар Хаям

Велико Търново Лайф

12-05-2018, 08:15

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Изложба на проф. Никола Хаджитанев беше открита в художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново. Галерията показва илюстрации, гравюри и рисунки по литературни произведения, приказки и легенди, които професорът е рисувал през годините.

Общо 212 са творбите, подбрани за експозицията. Сред тях има илюстрации на проф. Хаджитанев по книги на Ангел Каралийчев, Николай Райнов, Любен Каравелов, Иван Вазов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Чудомир, Омар Хайам и Хафез. Търновският художник е автор и на илюстрациите към прочутите „Приказки от 1001 нощ“.

Никола Хаджитанев е роден през 1938 г. в Чирпан. Възпитаник е на Илия Бешков в Националната художествена академия и на проф. Евтим Томов, при когото завършва през 1956 г. Бил е учител в Стара Загора, преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Носител е на специалната награда на Комитета за култура, на ордена „Св. св. Кирил и Методий“. Има 16 самостоятелни изложби. Негови графични творби са собственост на галерии в Букурещ, Краков, Полтава, Москва, София, Стара Загора, Чирпан, Велико Търново и др.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов