Избрани Новини

Две училища от община Ценово в инициативата „Розите на България“

Новините

11-05-2018, 14:57

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

442 души от община Ценово получиха хранителни помощи от БЧК

С „Розите на България“ се отдава и почит към паметта на светите братя Кирил и Методий

Ученици от Долна Студена и Караманово се включиха в инициативата „Розите на България“. Момичетата и момчетата, повечето облечени в народни носии, се хванаха на кръшно българско хоро. Заедно с тях бяха техните учители, родители и близки. По официална информация идеята е подкрепена от над 50 български неделни училища в 25 държави по света. С „Розите на България“ се отдава и почит към паметта на светите братя Кирил и Методий.

В Долна Студена инициативата, подкрепена от Министерството на образованието и науката, се превърна в общоселски  празник. За да се хванат на хорото, на площада в центъра на селото дойдоха не само ученици от ОУ „Свети Климент Охридски“, но и децата от детската градина, членове на певческите групи „Латинка“ и „Зорница“. „Утвърждаването на българското самосъзнание и душевност, изучаването на обичаите и традициите са изключително важни моменти в изграждането на подрастващите. Да се популяризира българското е повече от задължително условие при възпитанието на учениците“, сподели Антоанета Семизова– директор на училището в Долна Студена. Хорото поведе кметът на населеното място Николай Стойчев, който развя голям български трибагреник. Повечето от децата също носеха националния трикольор.

В Караманово пред сградата на ОУ „Христо Ботев“ също звуча „Празнична сюита“. На хорото се хванаха всички ученици и учители от школото. Част от децата бяха облечени в национални носии и внесоха колорит по време на празника. Хорото поведе кметът на селото Бисер Блажев, гордо развял българското знаме.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов