Избрани Новини

КЗП: Нормативната уредба на потребителската защита е на най-високо ниво

Все повече потребители са активни, когато техни права са нарушени

В момента системата за потребителска защита и в България, и в Европа като цяло работи и е на най-високо световно равнище, заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в сутрешния блок на ТВ „Европа”.
„Хубавото е, че има визия за това как ще се развиват и занапред най-вече нормативната уредба, както и функциите на контролните органи. Ясно са дефинирани основните проблеми, по които трябва да се работи, за да бъдат елиминирани рисковете за потребителите“, добави Маргаритов.
Председателят на КЗП посочи, че включително и в България в последните години това е видно и през статистиката. „Все повече потребители са склонни да бъдат активни, когато забележат, че техни права са нарушени – готови са да реагират, знаят към кого да се обърнат, настояват да получат компенсация. Нещо, което в миналото беше по-рядко срещано“, коментира Маргаритов. Според него това действа стимулиращо на търговците да подобрят работата си и да се откажат от недобросъвестни подходи, които досега са считали, че клиентите им ще оставят без реакция. „Това активизиране води до намаляване броя на нарушенията, които ние установяваме при нашите проверки“, допълни той.
Председателят на КЗП посочи, че при толкова много сделки по повод покупки на стоки и ползване на услуги винаги е възможно между потребител и търговец да възникване спор, но най-важното е да се намери разумен изход от него. „Би трябвало контролните органи да работят в съзвучие, за да могат най-вече да съдействат на потребителите да получат компенсация, както и в бъдеще това да не се допуска“, каза още Маргаритов.  
„Надеждна е защитата. Работим с идеята, че винаги има какво да се оптимизира и очакванията на хората трябва да бъдат оправдани. И същевременно отправяме апел към потребителите да бъдат все по-активни, да отстояват правата си и да знаят, че ние сме на тяхна страна и можем да им помогнем, когато има някакъв проблем“, обобщи председателят на КЗП.




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов