Избрани Новини

Омбудсманът Мая Манолова бе пак при шивачките от Дупница /видео/

Всички работнички успяха получиха трудовите възнаграждения за 1 май т.г.

„Преди една година и 3 месеца ситуацията изглеждаше безнадеждна, изглеждаше, че няма какво да се направи, така че да си получите честно заработените пари и работодателят да си получи заслуженото. Наистина направихме и невъзможното, защото се оказва, че да убеждаваш парламента е много трудна работа. Аз съм била от другата страна и наистина е ужасно как толкова очевидни човешки неща не могат да бъдат разбрани от тези, от които зависи решаването на проблемите.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова при срещата си днес с шивачките от затворената фабрика „Абонданца“ в Дупница.  
След инициираните от омбудсмана законодателни промени през 2017 г., всички работнички успяха да си получат трудовите възнаграждения  за 1 май т.г. от Фонда за гарантиране на вземания. Повечето от тях имаха по две неизплатени заплати за 2016 г., както и допълнителни плащания, надхвърлящи при някои над 2000 лева.
„С много нерви, натиск и най-вече след много време и след много усилия, успяхме да постигнем тази победа, не само за вас, но и за хиляди други работници, които са във вашата ситуация“, категорична бе Манолова.
Тя подчерта, че във Фонда за гарантиране на вземания на работници при фалирали предприятия са постъпили 4 500 заявления до този момент, като сред първите обработени са били тези на шивачките от гр. Дупница и обърна внимание, че срокът за заварените случаи изтича на 16 май т.г.
„Обработени са заявленията и са изплатени дължимите възнаграждения на 166 души, 150 000 лв. са преведени. До момента Фондът е превел общо около 400 000. Това са и на други работници, но буквално през следващите седмици ще преведат още 3,5 млн. лв.“, допълни общественият застъпник.  
 Манолова подчерта, че това е един от най-хубавите й моменти, откакто е омбудсман, за което благодари на жените, които в знак на признателност й подариха икона на Св. Иван Рилски – закрилник на техния град.
„Големите победи се случват с малки крачки и множество малки победи, така че ако искаме да има справедливост в България, точно така трябва да правим. Да не оставяме ненаказано нито едно зло и непоправена нито една  несправедливост“, заяви омбудсманът.  
Тя допълни, че Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ вече е подала 15 заявления срещу некоректни работодатели и другата седмица организира среща с ръководствата на всички институции, свързани с проблема - ИА ГИТ, Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ и НОИ, тъй като в някои от случаите има много трудности като липса на документи, удостоверяващи дължимите суми и периоди, включително и укриване на работодатели.
„Нито един случай не трябва да бъде оставен без достатъчно внимание, защото зад всеки един такъв случай стоят хора, стоят човешки съдби“, завърши омбудсманът.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов