Съдят шофьор от Бургас, предизвикал смъртта на млада жена в Банско

Обвиняемият С.Я. управлявал лекия автомобил след употреба на канабис

На 4.05.2018 г. Окръжна прокуратура – Благоевград внесе обвинителен акт срещу С. Я. (на 28 години) от Бургас за извършено от него пътно-транспортно произшествие, причинило смъртта на жена в Банско – престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 2, б. „б“, вр. чл. 342, ал.1 , пр. 3 от НК.

Около 8 ч. на 08.03.2016 г. обвиняемият Я. управлявал лек автомобил „Ауди“ на ул. „Глазне“ в Банско, като се движил в посока от кабинковия лифт към полицейско управление, със скорост от около 115 км/ч. На предната седалка в колата му се возел Г.П.

Обвиняемият изпреварил микробус, както и още един автомобил, движещ се пред него. Преди левия завой той трудно се разминал с насрещно движещо се МПС, като опитал да се върне рязко в дясната лента за движение. В този момент управляваният от С.Я. автомобил загубил страничната устойчивост и започнал да се плъзга неуправляемо по диагонал надясно. Водачът направил опит да овладее автомобила и задействал спирачната система. Въпреки това движението му надясно продължило и последвал много силен удар със спрелия пред цветарски магазин лек автомобил „Мазда“.

Именно тогава от него се готвела да излиза Н.Т. (на 32 години), вратата на колата й от страна на водача била отворена. Жената държала лявата ръка за ръчката на вратата, а с дясната за волана. След удара „Ауди“ се завъртяло на 180º в обратна посока на движението си и паднал в циментова вада, намираща се на десния тротоар. Автомобилът на пострадалата – „Мазда“, се завъртял наляво, при което се ударил силно в ствола на дърво, намиращо се на тротоара и го изкоренил. Тялото на жената излетяло, плъзнало се по тротоара и било затиснато от клоните и ствола на изкорененото дърво.

На мястото на инцидента пристигнали екипи на Спешна помощ и полицията, които установили, че Н.Т. е починала.

От изготвената по делото съдебномедицинска експертиза е видно, че смъртта на жената се дължи на тежка, съчетана и несъвместима с живота черепно, гръдна и гръбначно-мозъчна травма, с множествени открити счупвания на крайници и частична ампутация на левия горен крайник.

От протокола за извършена експертиза се установява, че обвиняемият С.Я. управлявал лекия автомобил след употреба на наркотични вещества – метаболит на тетрахидроканабинол (канабис).

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен