Избрани Новини

Възстановиха марш на ловците, провеждал се началото на ХХ век /СНИМКИ/

Мисия Бургас

07-05-2018, 10:33

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хиляди именници празнуват на Гергьовден в Бургаско

Шествието се ражда по идея на капелмайсторът на 24 Черноморски пехотен полк Георги Шагунов

Бургас отбелязва Деня на храбростта и Българската армия. Честванията започнаха с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя при паметника на 24 Черноморски пехотен полк пред Военния клуб.

Церемонията е знак на почит към загиналите по бойните полета наши предци в името на свободата и независимостта на България.

По-късно честванията се пренесоха на площад "Св. св. Кирил и Методий", където Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий и представители на бургаското православно духовенство извършиха тържествен водосвет и молебен за здравето на българските воини.

В словото си митрополит Иоаникий подчерта, че военноморските, сухопътните и военновъздушните сили са гръбнакът на нашата държава и ние трябва да се уповаваме на тях, за да има в страната ни мир и спокойствие.

По стародавна традиция митрополит Иоаникий освети знамената на военните части от бургаския гарнизон. В церемонията участваха представители на трите рода войски, офицери и сержанти от резерва, ветерани.

Сред представителните лица присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, народни представители и общински съветници.

Тази година в Бургас се възстановява една стара традиция за Гергьовден. Това е маршът на ловците, който се е провеждал от началото до средата на миналия век. Шествието се ражда по идея на капелмайсторът на 24 Черноморски пехотен полк Георги Шагунов. Той остава в историята с произведенията си "Един завет", "Химн на Независимостта на България" и много други.     

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов