Избрани Новини

Над 660 мнл. лв. са инвестирани за 10 години в републикански пътища

Общество

05-05-2018, 11:28

Снимка:

FreeImages/ Pierre Benker

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Само тази година - над 4 450 000 лв. за мантинели

За последните десет години над 660 млн. лв. са инвестирани по републиканските пътища за подобряване на инфраструктурата, свързана с осигуряването на пътната безопасност. Това става ясно от писмени отговори на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков до депутати.
За да се повиши безопасността на шофьорите по автомагистралите и за ограничаване на катастрофите, освен ограничителни системи за пътища, на местата на разделяне на транспортните потоци се монтират и енергопоглъщащи елементи - терминали или буфери, които при удар спират автомобила и последствията за пътниците са намалени. На новите и рехабилитираните пътни участъци се монтират ограничителни системи с по-висока удароустойчивост и еластичност.
За повишаване на видимостта и пътната безопасност, пътните възли на новите големи инфраструктурни проекти са с енергоспестяващо осветление.
По трасетата на автомагистралите, които в момента се ремонтират, се полага шумяща маркировка "шприц-пластик" за предпазване на шофьорите от заспиване и излизане от пътното платно.
От началото на 2015 г. по републиканската пътна мрежа са монтирани и пътни знаци с възможност за дистанционно изменение. Те дават възможност за своевременно уведомяване на шофьорите за актуалната пътна обстановка, въведените ограничения и алтернативните маршрути.
През тази година за доставка и монтаж на мантинели по републиканските пътища са одобрени около 4 458 000 лв.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов