Избрани Новини

Роберта пристига през май при децата в Банско

Френският робот ще помага на деца със специални потребности

Френски робот ще помага на деца със специални потребности. Това ще стане в рамките на проект на Българската академия на науките, съобщи БНТ. Работата с роботи при децата помага за концентрацията и привличане на вниманието им. Роботът Роберта е вторият, закупен от Институтът по роботика от Франция.
Това е Роберта. Тя говори. Пее. И танцува. Върви по стъпките на по-големия си брат Роби, който вече помага на деца със специални потребности да научават по-лесно уроците си.
Мая Димитрова, доцент в Института по роботика при БАН: "В момента по молба на учителка правим "Мама ми купи днес нова книжка с картинки", т.е. помага на детето да изразява чрез жестове определени действия, например, как се отваря книгата".
Роберта ще помогне на детето и да общува по-лесно с другарчетата си. Според доцент Димитрова роботът не е лекарство, а елемент, който подпомага учителите при социализирането на децата и намалява напрежението. Има идея роботите да се използват и при лечението на деца в болниците.
Лейре Озарета, докторант от Университета в Страната на баските: "Особено за малките, защото те не разбират ситуацията, в която се намират. Разделени са от хората, които познават. И този робот им помага".

Посещението на Роберта в домове за деца в София и Банско ще започне през май.

Топ Новини

Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май