КЗП: Ще има нови механизми за обезщетяване в ситуации на "масови вреди”

Комисията предлага модернизирана система от правни действия

Новите предложени от Европейската комисия механизми за по-добър достъп на потребителите до обезщетение в т.нар. "ситуации на масова вреда" трябва да бъдат съгласувани от Европейския парламент и Съвета на ЕС до една година. Това каза пред  Радио „Фокус” Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите по време на провеждащата се днес в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС конференция на тема: „Потребителското право и политика за защита на потребителите днес. Можем ли да се справим по-добре?“, посветена на законодателния пакет „Нова сделка с потребителите“.  

„Според ЕК съществуващите към момента механизми за индивидуално обезщетение не са достатъчни при т.нар. „ситуации на масова вреда”, засягащи голям брой потребители в ЕС. Това препятства ефективното прилагане правилата за защита на потребителите и подкопава доверието в единния пазар, посочи Райков. Той добави, че трудността е да се намери онази правилна линия в изковаването на потребителската политика, която да гарантира, че са защитени в еднаква степен правата както на потребителите, така и на бизнеса.
Райков подчерта, че в „ситуации на масова вреда” потребителите следва да имат възможността да претендират за своите права не само индивидуално, но и чрез колективни искове. „С "Новата сделка за потребителите" Комисията предлага модернизирана система от правни действия, която да позволява на потребителски организации или независими публични органи да защитават колективните потребителски интереси в подобни случаи”, коментира той. „Това ще бъде особено полезно за потребителите, които по различни причини се възпрепятстват да заведат отделни индивидуални съдебни искове”, завърши Райков.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен