Избрани Новини

ПГ на ГЕРБ внесе в Народното събрание предложение за драстични наказания на рибарите-бракониери

Животът

30-04-2018, 12:37

Снимка:

РИОСВ,архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

5 процента от приходите при продажба на риболовни билети да се инвестират в зарибяване, искат от ГЕРБ

Парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание предложения за промяна в Закона за рибарство и аквакултури. С тях най-голямата парламентарна група предприема мерки срещу бракониерите и цели пресичане на възможността нарушители да се измъкват безнаказано от съда.

Предложенията, които вече са публикувани в официалния сайт на парламента, са в три конкретни насоки - промяна в административно-наказателните разпоредби, промяна в правата и задълженията на служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), както и в правата и задълженията на самите рибари. Предвидено е драстично увеличаване на глобите, които да достигат дори 20 000 лева, а също лишаване от свобода, при тежки провинения.

До изготвянето на пакета от мерки се стигна след поредица от срещи на народните представители със спортни клубове по риболов, любители риболовци и хора от неправителствени организации. Миналата година, по време на своя приемна във Велико Търново, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе среща с представители на доброволческа организация за защита от бракониери на водоемите в региона, като лично пое ангажимент за законодателни промени в подкрепа на добросъвестните рибари.

Внесеният пакет предложения е изготвен и след прецизен анализ на сегашната нормативна база.

Сред другите проектопромени, направени с цел развитие на рибарството и аквакултурите, е 5 процента от приходите при продажба на риболовни билети да се инвестират в зарибяване, а също и задължително всички рибари да се запознават с актуалната нормативна база.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов