Избрани Новини

„Къщата на Райна Княгиня” получи статут на историческа културна ценност

Животът

27-04-2018, 16:13

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Банов: Съгласувана е виза за инвестицонно проектиране и реставрация на къщата

С писмо на Министерството на културата от 25 април 2018 г. е съгласувана виза за инвестиционно проектиране на обект за консервация, реставрация и експониране на недвижимата културна ценност с категория „местно значение” „Къща на Райна Княгиня”, разположена в гр. София. Това съобщи в НС днес министърът на културата Боил Банов в отговор на депутатски въпрос за къщата на Райна Княгиня в столицата, предадоха от Министерството на културата.

„Със заповед на министъра на културата от 5 октомври 2016 г. на обекта „Къщата на Райна Княгиня” в София е предоставен статут на историческа единична недвижима културна ценност с категория „местно значение“, посочи Банов и допълни, че за недвижимата културна ценност са определени режими на опазване, граници и предписания. Министърът на културата уточни, че вносител на проектната документация е Тодор Кръстев, кмет на район „Сердика“ и визата съответства на предписанията за опазване на недвижимата културна ценност. При разработване на следващата фаза предстои отново съгласуване в НИНКН и МК по реда на Закона за културното наследство.

Банов поясни още, че собствениците на имота или лицата с прехвърлени права на управление могат да кандидатстват за отпускане на средства по Програма „Опазване на недвижимо културно наследство“, информация за която се намира на сайта на ведомството.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов