Пролетно почистват Брежани

Над 40 жители от селото ще се включат поетапно в акцията

Млади хора и редица жители на Брежани започнаха активни съвместни действия за почистване на село Брежани.
„Започваме почистването от домовете си и пред тях. Ако всеки почисти пред дома си, улицата и пространството до него, ако в квартал „ Миньор”, където има много деца, се направи само един пясъчник…ако почистим и засадим нови цветя пред занемареното ни читалище и в хубавия ни парк, ако възстановим пейките, ако боядисаме парапетите, ако пазим чисто и възпитаваме децата в отношение към общите пространства, ако престанем да хвърляме битови отпадъци и боклуци на нерегламентирани места и в реката, ако, по примера на наша приятелка, превърнем сметищата в цветна градина, всички ние ще живеем в по-красиво и уютно селце”, категорични са организаторите – млади майки и ентусиазирани организатори.
И те започнаха. И заразиха другите. Примерът е добър и искат да го предадат и на децата от детските градини, които също да се включат в засаждането и отглеждането на алея. Освен това ще документират и снимат състоянията на пространствата преди почистването и след това.
Днес и утре от 14 часа над 40 жители от селото са заявили, че ще се включат поетапно в почистването на градинката пред читалището и парка, боядисването на оградите и парапетите в центъра, почистването на пространствата около жилищата и домовете, а някои с лични средства ще подпомогнат инициативата.
Кметството в Брежани осигурява бои, четки, чували за отпадъци, като кметът Благой Стефанов приветства инициативата и благодари на организаторите, които получават подкрепа и от народния представител Стефан Апостолов и кмета на община Симитли Апостол Апостолов.
„Всичко е в наши ръце. – казват организаторите. - Ако желаем, можем да живеем в мръсно и занемарено село, но можем да дадем пример, че селото ни, получило в дар божествена природа, може да бъде чисто и красиво.”Снимка на Деня

Щрихи от Плевен