Избрани Новини

На ГКПП Илинден се проведе учение

Обучаваха за реакция при незаконен внос на ядрен материал

Междуведомствено учение за дейността на длъжностните лица и екипите за реагиране при откриване на незаконен пренос на радиоактивен материал в зоната на граничен пункт се проведе на 18-ти април на ГКПП Илинден. В него участваха представители на ГД „Гранична полиция“, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, ДАНС, Агенцията за ядрено регулиране, Националният център по радиобиология и радиационна защита  към МЗ, както и представители на Департамента по енергетика на САЩ.
Целите на симулацията бяха свързани с оценка на готовността за реакция, взаимодействие и оперативна координация между компетентните държавни органи, както и проверка на съществуващите механизми и процедури  при откриване на нелегален пренос на радиоактивен материал през ГКПП. По сценарий на учението бяха проведени координирани действия със „задържане“ на трима мъже при опит да внесат с микробус два радиоактивни източника от Гърция. Извършени бяха и измервания за радиация на лицата, автомобила и района. По случая е образувано досъдебно производство.                           
Учението се проведе с подкрепата на програмата „Втора линия на защита“, реализирана по силата на Меморандума за разбирателство между Министерството на вътрешните работи на Република България и Департамента по енергетика на Съединените американски щати за сътрудничество в предотвратяването на незаконния трафик на ядрени и други радиоактивни материали.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)