Избрани Новини

Съдят кмет, нотариус и служител в акционерно дружество

Участвали в документни измами с промени на участие на десетки лица в пенсионни фондове

Районна прокуратура – Сандански е предала на съд три лица – кмет, нотариус и служител в акционерно дружество, по обвинения за извършени от тях документни измами.

Обвиняемият Й.Д., в качеството си на длъжностно лице и като орган на местната администрация - кмет на с.Сливница, общ.Кресна, имал право да извършва нотариално удостоверяване на подписи на частни лица върху документи. Възползвайки се от това обстоятелство, при условията на продължавано престъпление, в периода на 2016 г. той удостоверил неверни обстоятелства при извършване на нотариални заверки на подписи в тридесет и осем заявления. Въпросните документи се отнасяли за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните суми по индивидуалната партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Те изхождали от различни лица от Благоевград, гр.Сандански, Кресна, Хаджидимово, с.Ощава, с.Сливница, с.Долна Градещница, с.Горна Брезница, като обвиняемият удостоверил, че подписите в графа „осигурено лице“ били положени от тях лично пред него, което не отговаряло на истината.

Нотариусът Д.А., в кръга на службата си, съставила официални документи, в които удостоверила неверни обстоятелства, а именно - нотариална заверка на подписа върху частен документ.

На 14.11.2011 г., в Благоевград тя удостоверила върху четиринадесет документа, че конкретни лица лично пред нея положили подписи в заявления за промяна на участие в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, с цел да бъде използвани тези документи като доказателство за тези обстоятелства. Сред заявителите в тях фигурирали лица от Благоевград, Петрич, с.Скрът, с.Митино, с.Кърналово, с.Първомай.

Към наказателна отговорност е привлечен и Д.М. за това, че в качеството на мениджър екип „Пенсионни фондове“ в акционерно дружество съставил неистински частен документ от друго лице. На 15.11.2011 г. той го употребил  чрез посредствено извършителство, за да докаже прекратяването на правно отношение с универсален пенсионен фонд.

Предстои наказателните производства срещу обвиняемите да продължат в съда.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов