Избрани Новини

Красен Кралев: България ще играе ключова роля в младежкия сектор

Политика

19-04-2018, 15:48

Снимка:

България утре

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Представяме на ЕК 11 цели за новата Европейска младежка стратегия

България ще играе ключова роля в младежкия сектор, като се утвърждава като една от страните при формирането на световните младежките политики и насърчаване на младежкото развитие. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на пресконференция след Европейската младежка конференция, която се проведе в София.

По време на конференцията са създадени 11 европейски младежки цели, които България в качеството си на европредседател ще представи в ЕК, за да бъдат включени като основа на бъдещата Европейска младежка стратегия. Сред тях са устойчива и зелена Европа, информация и конструктивен диалог, Европа на младите, свързаността на Европа с младите, качествена заетост за всички, качествено образование, младите в обезлюдените райони, психично здраве и благополучие, равенство на половете, включване на уязвими групи, участие на младите при взимане на решения.

„Българското председателство е първото, което поставя в центъра на своите хоризонтални приоритетите младите хора… Така за първи път реално даваме възможност на младите хора не само от ЕС, но и от Западните Балкани и Източното партньорство, да участват в създаването и формулирането на младежките политики през следващите няколко години за Европа“, каза още министър Кралев, като уточни, че в конференцията са участвали 250 младежи от 40 държави.

„За ООН младите хора са приоритет. За мен беше важно да се срещна с тях, да чуя техните приоритети и предложенията им за решения на различни въпроси. Затова благодаря на българското правителство, на ЕК и на всички младежи, които споделиха какво бъдеще желаят.“, заяви специалният пратеник на ООН по младежките въпроси Джайатма Уикраманайе, която също участва в конференцията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Еврокомисарят по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич  обеща, че всичко предложено на конференцията в София ще бъде включено в новата младежка стратегия, която трябва да се приеме от ЕК през май, а от Съвета през ноември.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Министър Кралев подчерта и че качественото образование е в основата на стратегията на правителството за задържане на младите хора в България. Той обясни, че Българското председателство е поставило темата за демографската криза пред Европа.

„Основният приоритет да спре „изтичането на мозъци“ е осигуряване на по-качествено образование, като правителство провежда сериозна реформа в тази посока. Другият инструмент е осигуряването на по-устойчиви доходи и по-атрактивна работа, но всичко е свързано с реформата в образованието.“ посочи Кралев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)