Избрани Новини

В Сандански честват Деня на Земята

Подготвени са различни инициативи

Археологическият музей в Сандански в партньорство с НП "Пирин" и Сдружение  "Млад планинар'' организират днес празник по повод Деня на Земята. Официалното откриване е в 10.00 ч. в Археологическия музей.

Денят на земята ще бъде отбелязан с редица инициативи. Празнично-образователната програма ще започне от 10.00ч. с Детска работилница, която ще бъде разположена в Раннохристиянския комплекс. На кръгъл час ще се прожектират кратки филми в залата на Археологическия музей от представител на НП „Пирин“.
Международният ден на земята се чества на 22 април от над половин милиард души. Насочен е към действия за опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея.
България е първата страна в света, която чества този празник през 1930г. Тогавашният министър на земеделието и държавните имоти Григор Гьоров казва:
„ От моите 365 дни в Министерството на земеделието, честването на земята бе моят Велик ден. Направих този почин с вярата, че той ще остане завинаги. Дано никога – во век и веков – българите не се отказват от деня на Земята. Денят на Земята би трябвало да се зачита като един от най-светлите дни . Това е ден на благодарност към майката Земя и провидението, това е ден на обща равносметка и начало на новия земеделски труд“



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов