Избрани Новини

Фандъкова: София произвежда една трета от българския износ

София ще се включи в мрежата на европейските градове в подкрепа на стартъп компаниите Startup City Alliance Europe

"София произвежда 40 процента от БВП в страната и една трета от българския износ", каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференцията "Бизнес София 2018 – дигитални хоризонти", предадоха от Столична община.

Форумът, организиран от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), беше посветен на ползите и възможностите за българския бизнес при въвеждането на единен цифров пазар, предизвикателствата при осигуряването на кадри и икономическите и финансови програми на Европейския съюз. Специални гости на конференцията, в която участваха топ 100 на софийските компании, бяха еврокомисар Мария Габриел, евродепутатът Андрей Новаков, министърът на труда и социалните грижи Бисер Петков и генералният директор на Хюлет Пакард за България Ираван Хира.

"София е най-голямата областна икономика и през последните години столицата все по-убедено се доказва като привлекателно място за инвестиции", каза кметът Йорданка Фандъкова.

"София работи за развитие на партньорствата с други градове. Водим преговори чрез Общинската агенция за инвестиции София да се включи в мрежата на европейските градове в подкрепа на стартъп компаниите – SCALE (Startup City Alliance Europe), където водещ партньор е град Амстердам", посочи още Йорданка Фандъкова.

Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии в София. София се утвърди като една от най-динамичните стартъп среди в Централна и Източна Европа. Столичната общинска агенция за инвестиции работи по проекти и конкретни казуси с над 80 наши и чужди компании и успя да представи възможностите на София като бизнес дестинация в държави от Европейския съюз, Южна Корея и Скандинавието. Първият голям проект за „Сити ту Сити“ е факт и български предприемачи могат да се възползват от условията на програмата и да представят своя продукт в Лондон, както и лондонският бизнес може да отвори офиси в София. Вече има "Софийска баница" в Лондон. Предстои подобен проект и с австрийската столица Виена.

Предизвикателствата пред сигурността на личните данни и политиките на Европейския съюз в тази посока представи еврокомисар Мария Габриел, чийто ресор е цифрова икономика и цифрово общество. Пред бизнеса тя представи амбициозната задача на ЕС да приключи до края на годината преговорите по всичките 25 предложения за цифров единен пазар. Екипът ѝ се опитва да ускори преговорите по предложената директива за защита на авторските права, предлагането на европейска стратегия за изкуствен интелект и поддържането на комуникацията с компаниите, зависещи от регулациите на Брюксел. Тя призова българските компании да бъдат активни и да участват във всички проекти на ЕС като обясни в конкретни стъпки как може да стане реално това участие.

Министър Бисер Петков представи данни, според които нивото на безработицата в страната е 6,9% и има повишен коефициент на заетост – 72,1%. Той напомни, че целта е през 2020 г. да бъде постигнато равнище на заетост 75% от населението. Регистрирани са повече работни места 240 хил. за 2017 г. предимно за преработващата промишленост.

"Според анализаторите 2018 г. ще бъде с по-високи икономически показатели от 2017 – очакваният ръст е около 4,4%", каза Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на СОАПИ. Той напомни, че "миналата година растежа на БВП достигна 3,6%, което беше движено предимно от вътрешното потребление и износа. Тази година се очаква към тези фактори да се наредят и инвестициите – инвестиции от местни и чужди инвеститори в капацитет, развитие на кадри, в модернизация и ефективност, в нови пазари. Структурата на растежа на нашата икономика става все по-балансирана. Инвестициите на частния сектор са се повишили с около 7% на годишна база (през 2017), в реално изражение. Очакванията за 2018 г. са всички компоненти на частните инвестиции да отчетат ръст", добави Данаилов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов