Избрани Новини

Колко пари ще получават бъдещите пенсионери?

Животът

12-04-2018, 12:43

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

През 2019: Минимална заплата от 560 лв. и средна пенсия от 380 лв.

Дългоочакваната стратегия на Социалното министерство за първи път разкрива конкретни суми

Около 70% от българите, имащи право на втора пенсия, ще получат не повече от 50 лева от втория стълб на пенсионната система. Повечето – даже едва около 30 лева. Това стана ясно от публикуваната за обществено обсъждане от Социалното министерство концепция за изплащането на втората пенсия. Дългоочакваната стратегия за първи път разкрива конкретни суми и те към момента не изглеждат обнадеждаващо за бъдещите пенсионери.

„Тези данни се отнасят само за хората, родени между 60-а и 65-а година. Това са първите хора, които ще получат право да се пенсионират от втория стълб. Твърдението, че половината от пенсионерите ще получават 30 лева е невярно, защото хората в универсалните фондове са 3,7 милиона души. Тези, родени между 60-а и 65-а година в универсалните фондове, са само 279 000. В концепцията е записано, че тези 30-50 лева се отнасят за половината от тях, тоест за 140 000. Говорим за 4% от клиентите на универсалните пенсионни фондове, а не за всички тях”, обясни в ефира на Нова Телевизия Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

„По данни на НОИ броят на осигурените лица у нас е 2,8 милиона души. Губи се 1 милион. Това са хора, които между 2002 г., когато започнаха вноските във втория стълб, до днес вероятно са емигрирали или по други причини са излезли от трудовия пазар”, поясни още тя.

„Друго уточнение е, че тези пари зависят от размера на вноската в капиталовата система. Записано е, че сумата между 30 и 50 лева се отнася за хора, които са се осигурявали на доходи между 200 и 600 лева”, уточни Даниела Петкова.

Според бившия финансов министър Христина Вучева има смисъл да се поддържа такава вноска. „Трудещите плащат на тези, които вече не работят – това е основният принцип на НОИ и в целия свят. Другият принцип е капиталовият. Принципът за допълнителната пенсия зависи много от това дали ще се намери пазар, на който, влагайки тези пари, те да нарастват. В последно време се убедихме, че това не става”, коментира Вучева.

Тя допълни, че в много страни вторият стълб не се оказа сполучливо решение и те не го прилагат.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)