Избрани Новини

Алергия от котките - какви са симптомите и как да се лекуваме?

Животът

11-04-2018, 08:27

Снимка:

pixabay

Автор:

petmall.bg

Всичко от Автора

Какво причинява алергията, какви са симптомите и как да се справим с тях?

Алергиите са коварни състояния. Възможно е половината ви живот да премине в тотално неведение по въпроса, а тъкмо когато се засилите да купувате храна и аксесоари за котки вие или някой от семейството ви да почне да кашля, киха и подсмърча. Възможно ли е да става дума за алергия от котки? Как да разберете ако е така и какво можете да направите? Тук ще обясним всичко.

Какво причинява алергия от котки
Като цяло хората с алергии имат прекалено чувствителна имунна система. Забележете, чувствителна не означава слаба, даже по-скоро означава силна: тоест, засича дори и най-малката заплаха за организма и реагира твърде остро. Именно затова бабите ни казват, че едно време такива неща почти не е имало: когато децата бягат голи и боси по цял ден и се сблъскват с какви ли не зарази, имунната система става по-избирателна в реакциите си и не се притеснява от всичко непознато.

Разбира се, не бива да вините себе си ако детето ви има много алергии. Все още не е доказано със сигурност защо някои хора са алергични към какво ли не, а други - към нищо. Фактори са както средата и начина на живот, така и генетичната предразположеност, а и наличието на определени автоимунни заболявания.

В случая с котките и кучетата, хората с алергии реагират на иначе напълно безопасен протеин, намиращ се в урината, в козината и в клетките мъртва кожа на домашните любимци. Тоест, козината сама по себе си не е алерген, алреген е това, което се съдържа в нея. По не съвсем ясни причини, много повече хора са алергични към протеина, който котките отделят, отколкото към този на кучетата.

А подробно обяснение на симптомите и как да се справим с тях сами можете да видите в статията на petmall - тук.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)