Избрани Новини

Да се чукнем с писано яйчице!

Великденските празници свързваме винаги с пъстрите яйца

Великденските празници свързваме винаги с пъстрите яйца. Този символ на живота е стар колкото света. Схващането, че в началото на Космоса стояло първично яйце, е разпространено в много култури.

В деня на пролетното равноденствие келтите си разменяли сурови яйца.

Перуанците вярвали, че Слънцето снесло три яйца на Земята: златно, сребърно и медно. От златното се родили благородниците, от сребърното – жените, а от медното – земеделците.

Някои римски, гръцки митологични герои също са се излюпили от яйца. Според гръцките митове близнаците Кастор и Полидевк, синове на бога Зевс, се появили на белия свят от лебедови яйца.

В своите трудове римският историк Светоний описва начини за гадаене с яйце. За да познаят пола на детето си, бъдещите майки поставяли яйце върху утробата си. Полът на излюпеното пиленце показвало дали ще се роди момче или момиче. В зависимост от броя на жълтъците в дадено яйце се гадаело дали ще е едно детето или ще бъдат близнаци. Лоша поличба било, ако жълтъкът е изцапан с кръв.

По нашите земи през V - VI век навлиза обичаят да се боядисват яйца. Думата „перашка“ идва от праславянското „пер“ – „бие град“, „удря гръм“. Тази дума пък произлиза от още по-древната „квер“ – дъб. От нея води корените си и името на древния бог на гръмотевиците Перун. Полабските славяни наричат четвъртък „перундан“ – „перунов ден“. Тогава се правели ритуали против гръмотевици. Предполага се, че с това е свързан и обичаят да се боядисват яйцата в четвъртък.

Християните взаимстват от старите езически обичаи. Аленочервеното яйце символизира пролятата кръв на Исус Христос и Неговото прераждане. Една от емблематичните фигури на католицизма – Св. Августин, свързва яйцето със Светата Троица. В него като неделимо цяло съжителстват жълтък, белтък и черупка.

Някога германците кичели елите и храстите с пресни яйца – като жертвоприношения към възродената природа.

Американците окачат пъстроцветни яйца върху цъфнали дървета.

В сънищата ни яйцата също имат символично значение. Те показват, че вече се е събудил творческият потенциал и вече ще има развитие. Финансови успехи можем да очакваме, ако сънуваме гнездо, пълно с яйца. Писани ли са - щастливо събитие очаквай, но ако са развалени яйцата – бъдете нащрек.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов