Избрани Новини

Цачева: Надзирателите не са въоръжени, само един пазач е можел да стреля

Може би бягството е било предотвратено още миналата година, коментира Радев

Единственият въоръжен пост в Централния софийски затвор, през който са минали двамата бегълци, е на централния вход на мястото за лишаване от свобода. Само един служител на затвора е имал възможност да спре с оръжие Пелов и Колев. Той е бил повален от бегълците. „Служителят тръгва след тях, вади оръжие, но районът е пълен с автомобили и граждани“, обясни министърът на правосъдието Цецка Цачева пред Бтв. По думите й служителите на затвора, според действащите разпоредби, не са въоръжени-дори и с палки.
Министър Цачева заяви, че по цялата верига е имало информация, че Пелов и Колев са опасни, имали са и налагани наказания за внасяне на мобилни телефони, но в крайна сметка се оказват в помещението за приемане на пратки въоръжени.
Вчера бяха уволнение шефът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и началника на затвора Петър Кръстев.
Цачева заяви още, че най-лесно би било да подаде оставка, но няма да го направи. "Във всеки момент, в който министър-председателят ми поиска оставката, аз ще я дам. Моите задължения като министър по отношение на изпълняването на управленската програма за политиките, които се провеждат в местата за лишаване от свобода, се спазват", каза Цачева.
"Пелов може би е щял да избяга миналата година, ако не бяхме подали сигнал. Бягството му може би е било предотвратено миналата година", коментира вътрешният министър Валентин Радев пред Нова телевизия. По думите му двамата затворници най-вероятно вече са разделени и всеки от тях се укрива индивидуално.
Радев коментира и информацията, че само чистачка от затвора е опитала да спре бегълците: "Не е така с тази чистачка. Има и един социален работник. Той се е затичал след тях, бягал е по левия тротоар. Стреля по него Пелов, човекът се е скрил зад дърво. Чистачката не е осъзнавала какво се случва. Жената е искала да види и тя, защото не е повярвала какво се случва.“
Над 100 сигнала са подадени в МВР за избягалите затворници, съобщи Радев. Разпитва се синът на единия беглец.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов