Избрани Новини

Център Амалипе и доброволци ще отбележат Международния ден на ромите

Животът

04-04-2018, 09:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Цветя политат в р. Янтра в памет на ромските жертви на холокоста

На 8 април – Международния ден на ромите – светът почита паметта на всички ромски жертви на холокоста. По време на Втората световна война над 500 000 роми са били изпратени в концентрационни лагери, от които никога не са се завърнали. Подобно на други преследвани от нацистите групи, много от ромите са останали сираци, без съпрузи или бездетни.

Денят е основан на първия Световен ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 г., който събира представители от 30 страни. Именно тогава се поставя началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност.


Приет е химнът на ромите, песента „Джелем, джелем” („Пътувал съм, пътувал съм”). Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович. Приет е и флаг. Ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо небе и зелено поле. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път,който саизвървели от Индия до Европа.

Социалната цел на Международния ден на ромите е да обедини и систематизира усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани:образование, бедност, сегрегация.

На 5-ти април ( четвъртък ) в 12:00 ч. Център ,,Амалипе“ и доброволци към него ще  почетат  паметта на 500 000 загинали роми в Холокоста през Втората световна война.  От Стамболовия мост във Велико Търново ще бъдат хвърляни цветя в река Янтра и ще бъдат запалени свещи в тяхна памет. Ще бъде изпълнен химна на ромите от доброволците на Център ,,Амалипе“.

Във връзка с Международния ден на ромите 8-ми април, Център ,,Амалипе“ и Община Павликени организират на 12 април от 10:00 часа съвместен футболен турнир, който ще се проведе в базата на новия изкуствен терен, а при лоши условия в градския стадион на гр. Павликени. Целта на инициативата е да даде възможност за изява на учениците от  ОУ  ,,Св. Климент Охридски“ гр. Павликени, ОУ ,,Бачо Киро“ гр. Бяла  черква, ‘‘Св. Св. Кирил и Методий“ с. Батак,  ОУ ,,Св. Климент Охридски“ гр. Сухиндол,  и СУ ,,Ангел Каралийчев“ гр. Стражица. 

Турнирът е организиран в две фази, като всеки футболен отбор може да вземе участие само в една от фазите, в зависимост от възрастта на състезателите.

Победителите ще бъдат наградени с купи за 1/2/3 място, а всеки отбор- участник ще получи плакет, грамота за участие и футболна топка, като поощрителна награда.

Събитието ще бъде открито официално от представители на Община Павликени и представители на Център „Амалипе“ гр. Велико Търново, представители на ЦПЛР гр. Павликени, общински съветници, представители на ДБТ гр. Павликени, директори на училища и кметски наместници.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов