Избрани Новини

Търговци лъжат с великденските намаления

Внимавайте какво подписвате като кредит покрай празниците

Редица търговци лъжат с великденските намаления и трябва да бъдем внимателни, особено при храните, предупреждават от Комитета за защита на потребителите. В търговската мрежа вече се появяват бомбастични анонси на витрините, че всички стоки са с голям процент намаление. Но някъде с много дребен шрифт се отбелязва, че всъщност има изключения и понякога те могат да бъдат за групи стоки, които са съществен асортимент.
В по-малките търговски обекти, когато пак има намалени стоки или такива в промоция, не се посочва старата цена, което затруднява потребителя да прецени дали наистина е налице такова намаление и в какъв процент се изразява. В интернет също има случаи, при които търговецът непосредствено преди началото на кампанията вдига цената за ден-два и след това от нея прави някаква "отстъпка". Дори може да се стигне до там, че намалената цена е по-висока, отколкото стоката се е продавала преди 2-3 седмици.
Тези хитрини е възможно да се опитат да ги проявяват тази седмица преди празниците. Затова потребителите да правят съпоставки на различен тип интернет сайтове или магазини за сходни стоки. И тогава човек може много лесно да се ориентира дали действително е попаднал на изгодно предложение.
От Инициативния комитет за защита на потребителите призовават още хората да внимават какво подписват като кредит покрай празниците, за да не се окажат след това в ръцете на колекторските фирми. Заемодатели гарантират бързо одобрение дори и при лоша кредитна история за малки суми от 300 до 1000 лв. Предложения за великденски кредит, разлепени по стълбовете, се появяват и за по-високи суми. В някои случаи офертата стига до 5000 лв.
Апелираме към гражданите да се запознаят подробно с условията и лихвите при тегленето на бързи кредити и не ги съветваме да взимат заеми от нефинансови институции. Само за пет месеца от старта на кампанията за събиране на „Сигнали срещу колекторските фирми" са събрани вече над 100 сигнала на граждани. В голямата част става въпрос за погасени по давност сметки към мобилни оператори и именно малки потребителски и бързи кредити, които са с лихви надхвърлящи понякога и 40%, като схемата на нарастване на лихвата е обяснена по сложен и неразбираем за обикновените граждани начин. Сериозните нарушения на правата на потребителите са свързани с претенции за неплатени задължения, които обаче те не дължат, но трудно могат да докажат защото не са запазили касови бележки и други документи, тъй като става въпрос за сметки погасени отпреди 5-10 години. Също така за многократно увеличени суми над главницата, за които колекторските фирми не дават разчет как са натрупани.
Всеки гражданин може да се обърне към Комитета за защита на потребителите за съвет или да подаде сигнал на имейл komitetpotrebiteli@gmail.com или във Фейсбук страницата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов