Избрани Новини

Пролетния празник на Казахстан Науръз честваха в Благоевград

Присъства посланикът на Република Казахстан в България н.пр.Темиртай Избастин

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов бе сред официалните гости на тържественото отбелязване на Пролетния празник на Република Казахстан Науръз в Благоевград. Той поздрави посланика на Република Казахстан в България н.пр.Темиртай Избастин, почетния консул на Казахстан в България Митко Солаков и всички присъстващи пред зала „22 септември“. Сред официалните гости на празника Науръз бяха още посланикът на Русия в България н.пр.Анатолий Макаров, посланикът на Молдова в България н.пр.Щефан Горда, председателят на ОбС- Благоевград Радослав Тасков.
„Позволете ми от свое име и от името на гражданите на община Благоевград да поздравя Вас и гражданите на Казахстан с настъпващия пролетен празник Науръз - казахската Нова година. Пожелавам Ви тя да бъде мирна, спорна, плодотворна и успешна. И тъй като седем е числото символ, искам да Ви пожелая 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, да бъдете щастливи. Радвам се, че Община Благоевград и посолството на Казахстан превърнаха едно партньорство в дългогодишно приятелство. Днес е и един хубав български празник - Лазаровден. И има символика. Понякога не са важни хилядите километри, които ни разделят, важно е сърцата да бъдат близки. Бъдете здрави! Щастлива Нова година!“, каза в приветствието си д-р Атанас Камбитов. Той изрази своят увереност, че добрите партньорски и приятелски взаимоотношение между двете култури ще продължат и в бъдеще.
Приветствено слово към присъстващите отправи и н.пр.Избастин, който честити празника на всички присъстващи, на жителите и гостите на Благоевград и студентите на АУБ, като им пожела здраве и щастие. От своя страна почетният консул Митко Солаков допълни, че подкрепя и приветства стремежа на Община Благоевград да подобри качеството на живот на своите граждани.
Пролетният празник започна с концерт-спектакъл на емблемата на Пиринския край Ансамбъл „Пирин”. Те бяха подбрали песни и танци, представящи богатството и фолклорната традиция на Югозападна България. Програмата включваше още и традиционни казахстански танци, изпълнение на традиционен казахстански музикален инструмент от студентка на АУБ.  Финалът на празничната програма бе запазен за млада цигуларка, представител на АУБ, която изпълни популярна казахстанска песен.
След официалното откриване бе проведен официален прием, а присъстващите разгледаха фотоизложба, представяща репродукции на картини от фонда на Държавния музей на изкуствата на Казахстан „А. Кастеев“, изображения на древни сребърни и златни накити, открити от археолози на територията на Казахстан, както и фотоси на президента на републиката. Експозицията ще бъде достъпна за жителите и гостите на града от 2 до 10 април.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)