Избрани Новини

Научна конференция за Чудомир проведоха в Казанлък

Стара Загора Лайф

31-03-2018, 17:54

Снимка:

организатори

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Казанлък бяха почетени героите на Одринската епопея

Научен ръководител на четвъртото издание на конференцията бе проф. Пламен Шуликов

В шестия ден на Чудомирови празници 2018 в залите на литературно-художествения музей /ЛХМ/ „Чудомир” се проведе 4-тата научна конференция на тема „Чудомир с перо и художническа четка в ръка или отново за границите между живописта и поезията”, съобщават организаторите на форума.

„На 25 март се навършиха 128 г. от рождението на Димитър Христов Чорбаждийски – Чудомир, патрон на нашия музей и една от емблемите на гр. Казанлък.Той бе от онези творци, които не могат да бъдат измерени  само със стореното от тях. Защото както казва Константин Колев - душата му беше наистина светла и изпълнена с любов към хората, наистина имаше ум тънък и остър и живя някак тъжно и самотно. Макар да беше разсмял цял народ, и цял народ го познаваше! Нещо много повече – обичаше го!”, с тези думи за българския гений Чудомир се обърна директора на ЛХМ „Чудомир” Добрина Матова към участници и гости на научния форум.

Матова каза още, че рожба на трите предишни конференции са двата сборника с доклади, последния от които стана факт едва преди 15 дни.

Научен ръководител на четвъртото издание на конференцията бе проф. Пламен Шуликов, който представи научен доклад „Фотографът Чудомир“. 

Сред останалите теми, които бяха включени в програмата на конференцията са „В паяжината на времето – опит за културологичен дийлог на двама майстори на четката и перото – Чудомир и Петър Дачев“, „Чудомир – сред образа и словото“, „Чудомир за българската четническа кампания от 1868 г: едно неизвестно писмо“ и др. 

Участници в научния форум бяха още проф. Николай Аретов, доц. Андреана Ефтимова, доц. Йордан Ефтимов, доц. Николай Петков, д-р Чавдар Ангелов и дуги.

Материалите от конференцията ще бъдат събрани в специален сборник, който Фондация „Чудомир“ издава всяка година.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на проф. Яни Милчаков, който в продължение на три години бе научен ръководител на форума. 

Организатори на Чудомирови празници 2018 са Община Казанлък, Фондация Чудомир и ЛХМ Чудомир.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов