Избрани Новини

Близо 500 секти зарибяват жертви у нас

Крими

31-03-2018, 08:00

Снимка:

Freeimages/Christer Rønning Austad

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бум на новите секти, зарибяват в Интернет

Гурута правят секс с деца, търсят последователи в социалните мрежи

Близо 500 секти търсят и зарибяват хиляди последователи в България. Фрапиращата статистика съобщи за „България утре“ д-р Десислава Панайотова, директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий" (ЦРИК).

Официално регистрираните религиозни движения в България са над 140. „Голяма част от сектите у нас действат зад паравана на различни организации, здравни, спортни и образователни центрове, НПО-та. Регистрираните вероизповедания имат клонове из страната. Така броят им достига близо 500“, обясни д-р Панайотова.

Има бум на новоизлюпените секти, които действат чрез Интернет. Най-често лицето на тези секти е млад мъж, между 35-40 годишен, харизматичен. „Често в подобни общности се злоупотребява сексуално с деца“, алармира експертът по ереси и секти. По думите й, децата се зарибяват в Интернет, по-късно са убеждавани, че всичко е позволено, няма значение дали сексът се прави с мъж или жена. Често на малолетни се внушава, че е привилегия да имаш сексуален контакт с гуруто на дадена секта.
В Интернет тече и активна търговия със съмнителна сектантска литература, сектантски символи, окултни медальони и "природосъобразни продукти".
Жертвите, в които се целят сектите, освен децата, са възрастните хора, самотниците и хората със семейни проблеми. Търсели се и хора с високо образование и квалификация. Те пък се използвали, за да допринасят с безплатния си труд за религиозните движения- като писане на книги, правени на плакати, поддържане на сайтове, преводи.

Още по темата може да видите тук. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов