Избрани Новини

В ЮЗУ представят 42-я документален сборник от поредицата "Из архивите на ДС”

Събитието се организира от Комисията по досиетата и Катедрата по история

Днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще бъде представен 42-я документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС” – Държавна сигурност и забранени организации (Бранниците, Ратниците, Легионерите и младежите от Отец Паисий“) (1944-1991). Презентацията ще стартира от 11:00 часа в читалнята на Университетската библиотека.
Събитието се организира от Комисията по досиетата и Катедрата по история към Югозападния университет „Неофит Рилски“.
Държавна сигурност и забранени организации
(Бранниците, Ратниците, Легионерите и младежите от Отец Паисий“) (1944-1991)
За един продължителен период от време органите на ДС са активно ангажирани с отстраняването от политическата сцена и социалния живот на организации с идейна и политическа платформа, противопоставяща се на властващата идеология.  С тази задача е натоварено  отделение „А“ (вътрешнополитическото разузнаване) към ДНМ, чрез него се води борба срещу  контрареволюцията. Функцията на отделение „А“ е да проследява, преследва, разкрива, арестува, и предава на Народения съд „вражеските елементи“. След приключването на работата на Народния съд (април 1945 г.) централните групи в отделение „А“ се обособяват за дейност в различни направления за борба с анархисти, троцкисти, срещу православното духовенство, срещу БЗНС и срещу бившите организации, определени като фашистки.
В първия раздел на сборника са публикувани факсимилета, разглеждащи организациите и тяхната забрана на 6-и септември 1944 г., през погледа на ДС.
Във втория раздел са включени документи, свързани със Съюза на българските национални легиони и нелегалната дейност, извършвана от бившите му членове след разформирането на организацията.
В третия раздел са поместени документи за други разформировани организации: „Бранник“, „Съюзът на ратниците за напредък на българщината“, Всебългарският съюз „Отец Паисий“ и тяхната нелегална дейност.
Книжното тяло на сборника включва 97 фототипни документа, а неговото разширено електронно издание 128.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)