Избрани Новини

50 години резерват "Скакавица” е защитена територия

ДНП "Рила“ отбелязва юбилея с редица инициативи

Навършиха се 50 години от обявяването на резерват „Скакавица” за защитена територия. По този повод на 30 март (петък), от 10 часа в Посетителския център за НП „Рила“ в Паничище ДНП „Рила” и СУ „Христо Ботев”, Сапарева баня ще проведат екологична образователна програма за защитената територия.  
Предвидените инициативи включват откриване на юбилейна експозиция „Национален парк „Рила“ - ретроспекция“, представяне и прожекция на филма „Национален парк „Рила“ и зоната на вечните снегове“, презентации и беседи от експертите на Националния парк за биологичното разнообразие и забележителности на парка и резерват „Скакавица”. Дирекция „Национален парк „Рила“ ще предостави образователни помагала и информационни материали на природозащитна тематика, които да се използват при провеждане на образователно-възпитателния процес с екологична насоченост в учебното заведение.
„Скакавица” е един от малките български резервати. Площта му е само 70,8 ха. Резерватът се намира в северозападния дял на Рила планина, разположен между 1850 и 2050 м н.в. Той е типично горски резерват, в който се опазват естествени вековни гори от бяла мура.
За посетителите със специални интереси е изграден ботанически маршрут „Приятели на растенията от хижа Скакавица до водопад Скакавица“, където могат да видят защитени растения и животни, характерни и забележителни пейзажи в района на резервата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов