Избрани Новини

Монтираха 195 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбове

Животът

28-03-2018, 12:53

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

РИОСВ разпореди: Всички щъркели да се пуснат на свобода!

Платформите са част от традиционната кампания за обезопасяване на гнезда по електроразпределителната мрежа

Със 195 нови платформи за обезопасяване на гнезда разположени на стълбове от електроразпределителната мрежа ще посрещне щъркелите тази година “Електроразпределение Юг” (част от EVN България). Платформите са част от традиционната кампания на дружеството за обезопасяване на щъркеловите гнезда по стълбове от електроразпределителната мрежа в Югоизточна България.

С монтираните в рамките на последната година платформи общият брой на платформите, монтирани от “Електроразпределение Юг” за предпазване живота на щъркелите oт 2009 г. възлиза на 2327 бр.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата. Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа. Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците и в одобрения срок от Министерството на околната среда и водите – до 1 март.

Инициативата на “Електроразпределение Юг” за монтиране на платформите е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ).

Общо за периода от 2009 г. до края на 2017 г. дружеството е монтирало общо 19 674 бр. защитни изолации като са обезопасени 5180 електрически стълба. С монтирането на изолаторите се намалява рискът от късо съединение за птиците, кацащи на електропроводите. Заедно с това се намалява и риска от аварии по мрежата и прекъсване на захранването за клиентите.

Дейностите на дружеството в тази сфера продължават и през 2018 г., когато през активния размножителен период на птиците ще бъдат идентифицирани необезопасените и новопостроените щъркелови гнезда, които ще бъдат повдигнати върху платформи през есента след миграцията на птиците.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)