Избрани Новини

Втора спасителна акция се проведе в Осоговска планина

Транспортирани са ветеринарни специалисти и разследващи полицаи

Втора спасителна акция се проведе през днешния ден в Осоговска планина, предаде Фокус. След събиране на необходимите хранителни запаси от сено, слама, чували с овес и други смески, те бяха транспортирани до базата на планинските спасители. С помощта на моторни шейни храната беше транспортирана до местността „Бек бунар” където са оцелелите коне. Това е район на над 1 800 метра надморска височина. Транспортирани са ветеринарни специалисти и разследващи полицаи, които са направили оглед, установено е, че още 3 от животни са починали, а останалите са в сравнително добро здравословно състояние.

Другият факт е, че соченият за собственик на конете е пренощувал заедно с тях в планината. Него обаче го грози наказание лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 2000 до 5000 лева, ако бъде признат за виновен за проявена жестокост към гръбначни животни и за това, че противозаконно е причинена смъртта им.

Досъдебно производство е започнато в полицията в Кюстендил за причинена смърт и трайни увреждания на неустановен брой коне в Осоговската планина, а всички действия се осъществяват под прякото ръководство на Районна прокуратура – Кюстендил. Зоополицаи и разследващи полицаи са предприели действия по изясняване на факти и обстоятелства за безспорно доказване на собствеността на животните, основание и условия за отглеждането им, регламентирано ли е мястото за отглеждане, осигурени ли са условия за това, ветеринарномедицинска грижа.

Днес е извършена и проверка от страна на инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните. Тяхната задача е да проверят всеки чип, с който конете са маркирани, да сравнят данните с водения регистър и да се посочи по категоричен начин собственикът на животните. Инспекторите ще трябва да установят и други факти, касаещи отглеждането на животните, условията и причините те да се намират в планината.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)