Избрани Новини

В международния ден на театъра - магията на театъра

София Лайф

27-03-2018, 16:50

Снимка:

pexels

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Целият свят е сцена и всички ние сме актьори- Уилям Шекспир

В Световния ден на театъра БНТ разкри някои от неговите тайнства. Денят се празнува на 27-ми март вече 57 години.

Емоция и вълнение. Минути преди завесата да се отвори. И да започнеш да предаваш магията на публиката чрез слово, чрез действие, чрез послание.

"Преди да излезеш на сцена имаш малки пеперудки в стомаха, които те изпълват, защото знаеш какво следва след малко, че ще излезеш на сцената, че ще кажеш нещо на хората, които са дошли да те гледат", обясни Виктория Георгиева, актриса в театър "БХАЛГ".

"Филм". Тази постановка говори за желанието ни да подражаваме на филмовите герои и известните личности, което често ни кара да бягаме от себе си и да губим същността си.

"Да успееш да контролираш всичко, което се случва, това е една от есенциите, нужна на всеки актьор", коментира актьорът Мартин Тасков.

Едно представление провокира в публиката различни чувства- понякога плачем, понякога се смеем, но най-голямата сила на театъра е, че ни кара да се замисляме.

"Не само да ни извади от ежедневието ни, да забравим за проблемите, но и да ни зададе въпроси, които да провокират мислене и търсенето на отговори на въпроси", каза актьорът и продуцент Александър Цветков.

"Това, с което ти помага актьорското майсторство, чисто като личност е, способността ти за съчувствие се увеличава", поясни Калоян Великов.

"Целият свят е сцена и всички ние сме актьори"- Уилям Шекспир, и думите, които винаги ще ни припомнят за силата на театъра.

"В нашата школа има актьори, които нямат професионална квалификация, но имат необходимите качества да са на сцената и са свободни да правят изкуство", обясни Цветков.

Най-голямата награда за актьора не е славата, а удоволствието, което си изпитал в момента, в който трябва да забравиш кой си, за да се превъплътиш в образа на героя си.

"Имаш много неща, за които да мислиш, дали те вижда публиката, дали си в осветление. Дали това, което казваш достига до хората", пояснява Георгиева.

Театърът е работа в екип. Хармония, която оживява на сцената в представление. Което гледаме на един дъх. Без да откъсваме поглед. Зад тази композиция стои работата не само на актьорите.

"Продуцентската дейност в театъра е организационнна- създаване на условия на труд , намиране на възможности за реализиране и как да се реализираме", коментира Цветков.

От времето на древногръцкия театър до днес магията на сцената привлича хората в различните си измерения и всяко представление търси своята оригиналност. Като едно от тези на театър "БХАЛГ".

"Декорът и реквизита са направени от материали за рециклиране, целим да отделим детското въображение от електронни устройства и да го насочим към това да създава, измисля и изобретява", каза още той.

Автор на първото послание за Деня на театъра преди 56 години е големият френски творец- Жан Кокто. Днес театъра може да вдъхнови всеки, стига да допуснем това магично изкуство да ни завладее.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов