Георги Икономов и Нено Димов откриха пречиствателната станция на Банско (Снимки)

Откриването съвпадна с Международния ден на водата – 22 март

Кметът на община Банско Георги Икономов и министърът на околната среда и водите Нено Димов прерязаха лента на пречиствателната станция за отпадъчни води на град Банско. С официалното откриване на съоръжението на Деня на водата – 22 март, бе отбелязано успешното приключване на проект "Рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа на гр. Банско с изграждане на ПСОВ", който стартира с финансиране по Оперативна програма "Околна среда".
"Изграждането на пречиствателни съоръжения на територията на населените места над 10 000 жители, освен че е задължително изискване и поет ангажимент от българската държава към ЕС, даде възможност да бъде подменена и рехабилитирана голяма част от водоснабдителната и канализационна мрежа в града, част от която е на възраст между 20 и 40 години. Проектът ни премина през своите трудности и забавяния, но в крайна сметка бе успешно реализиран", заяви кметът на планинската община и допълни:

"Благодаря на министерството на околната среда и водите и на Управляващия орган за разбирането и подкрепата по време на изпълнението на проекта. Имаме работеща модерна пречиствателна станция, изградена канализация и подменен водопровод. Това тепърва ще бъде оценено от хората."
Пречиствателното съоръжение е проектирано за близо 30 000 екв. жители. Реконструирана и новоизградена е 64 км ВиК мрежа, като общият размер на инвестицията по двете фази е 83,8 млн. лв., а безвъзмездната финансова помощ от двата програмни периода на ОПОС е в размер на 64,6 млн. лв.
"Днес е денят на водата – един от най-ценните ресурси, с които разполагаме и не трябва да приемаме за даденост. Радвам се, че точно днес откриваме пречиствателната станция в Банско", каза министър Димов. "Това е един изстрадан проект, който днес приключва успешно и ще донесе комфорт на жителите на Банско, на гостите и туристите, и ще направи града още по-атрактивна дестинация."
На церемонията присъстваха областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, народният представител от гр. Банско – Александър Мацурев, управителят на В и К ЕООД – гр. Благоевград инж. Росица Димитрова, представители на фирмите-изпълнители, общински съветници и жители на града.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен