Избрани Новини

Дирекцията на НП "Рила“ отбелязва Световния ден на водата

В Посетителските центрове на парка в Паничище и Самоков ще има Ден на отворените врати

Дирекцията на НП„Рила ще отбележи Световния ден на водата с разнообразни инициативи с ученици и хора със специфични нужди.

Днес в посетителските центрове на парка в Паничище и в Самоков ще има Ден на отворените врати. От 9.30 до 17 часа експерти ще предоставят информация за Световния ден и материали за Националния парк и околната среда и ще изнасят беседи пред посетителите.

Отново днес от 10 часа в зала № 3 на Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград ще има прожекция на филма „Национален парк Рила и зоната на вечните снегове“ за участниците от „Приключенски клуб“. Децата ще научат повече за Световния ден на водата и темата за тази година „Природата за водата“, като и за богатото биологично разнообразие и водните ресурси в защитената територия.

На 23 март 2018 г., от 10.30 часа в зала № 5 на община Благоевград пред хора със специфични нужди ще има беседи и еко-занимания за биологичното разнообразие и водните ресурси в защитената територия и изготвяне на изложба.

Инициативите за Световния ден на водата ще приключат на 31 март 2018 г., с образователно посещение на ученици от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград в Национален парк „Рила“. Програмата включва провеждане на интерпретативен маршрут по екопътека „По долината на река Бели Искър“. Участниците ще научат за биологичното разнообразие, забележителностите и резерватите в НП „Рила” и правилата за поведение в защитената територия .

Инициативата за отбелязването на Световния ден на водата се поражда през 1992 г. на Конференция на ООН „Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на ООН определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Празникът се отбелязва официално от 1993 г., като всяка година се организират прояви в цял свят. При отбелязването му се търси връзка с друга актуална тема, която се разглежда и в годишния Световен доклад на ООН за водата. Темата на Световния ден на водата тази година е „Природата за водата“, която насочва внимание към това как можем да използваме природата, за да се справим с предизвикателствата на водата от 21-ви век.Топ Новини

Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май