Избрани Новини

Свлачища плашат хората в Плетена и Осина

Опасността идва с всеки проливен дъжд и снеготопене

Четвърта година жителите на две села в община Сатовча живеят в страх, че свлачищата ще пометат не само къщите им, улиците и пътищата, но и живота им, информира БНР. Опасността идва с всеки проливен дъжд и снеготопене. Две от свлачищата са в селата Осина и Плетена, а третото "изяде" голяма част от единствения път за Осина. Четвърта година хората чакат обещаните средства от държавата за спешното укрепване на потъващата земя, напукала десетки къщи, разцепила улици и откъснала парче от пътя им. И питат дали трябва да се случи най-лошото, за да ги чуят.
Свлачището в Плетена се активизира преди три години в района на една от двете основни улици в селото и вече е погълнало няколко постройки, около два декара земя и част от самата улица. Реално застрашени са около 20 къщи, а най-близката до пропастта е частично разрушена и с дълбоки цепнатини. Семейство Къдреви, учители-пенсионери, дежурят по график всяка нощ, но не искат да напуснат дома си, въпреки издадената от кмета на общината заповед за евакуация. След вчерашния оглед на пораженията, обаче, Арбен Мименов беше категоричен, че ако се наложи, ще ги изведе принудително.
Другото свлачищно бедствие е в село Осина. На стотина метра вдясно от основния път Сатовча - Доспат, единственият път към селото прилича по-скоро на планинска пътека. Огромната пропаст е погълнала едната лента, а по остатъка от асфалта всеки ден преминава автобус с близо 30 деца към и от гимназията в Сатовча. В самото село пък е другият свлачищен масив с размери около 30 декара. Преди 5 години заради активността на земните пластове десетки къщи се напукаха, а три семейства бяха евакуирани. Търпението на хората се е изчерпало.  Готвят се до края на седмицата да блокират пътя за Доспат.Топ Новини

Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май