Избрани Новини

Разказвач на март в Столична библиотека е писателката Здравка Евтимова

София Лайф

20-03-2018, 07:31

Снимка:

bulgariautre

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изложба „Непознатият Райко Алексиев“ в Столична библиотека

Нейни разкази са издавани в 32 страни на светa

Една от най-превежданите български писателки и любимка на читателите на библиотеката ще продължи през март новата поредица „Разказвач на месеца“. От 18:30 ч., в Литературния клуб тя ще чете от творбите си и ще разговаря със своите почитатели, а за нея ще говори проф. Амелия Личева. Книгите на Здравка Евтимова ще бъдат изложени във витрина на втория етаж в направление „Обслужване на читатели” през целия месец.

Здравка Евтимова е българска писателка, родена в Перник през 1959 г. Завършва Английска филология в Университета „Св. Св. Кирил и Методий“, Велико Търново, през 1985 г.

Нейни разкази са издавани в 32 страни на света. През 2015 г. разказът на Здравка Евтимова „Кръв от къртица“ беше включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания. Разказът на Здравка Евтимова „Seldom”(„Рядко“) беше включен в Антологията “Best European Fiction 2015”(„Най-добра европейска проза 2015 г.) на издателство Dalkey Archive Press, САЩ, 2015.

Разказът на писателката “Твоят ред е” е един от десетте наградени разказа в световния конкурс за къс разказ на тема “Утопия 2005” в град Нант, Франция. Този разказ е включен в Антологията “Утопия 2005 – Десет писатели от цял свят”.

Разказът ѝ „Васил” е един от десетте разказа, спечелили в конкурса за къс разказ от цял свят на радио BBC, Лондон, за 2005 г.

В България Здравка Евтимова е двукратен носител на наградата за разказ „Златен ланец” на вестник „Труд” – 2006 г. и 2010 г., носител на наградата „Чудомир” за хумористичен разказ на в. „Стършел”, на литературната награда за проза „Анна Каменова”, на наградата „Балкани” на издателство „Балкани” за разказ от балкански писател. През декември 2014 г. Евтимова спечели наградата „Балканика 2014“ за най-добра книга от балкански писател със сборника си „Пернишки разкази“.

През 2015 г. Здравка Евтимова спечели националната награда „Блага Димитрова“ за произведение на морално-етична тема, писано от жена.

През 2016 г. нейната книга „Една и съща река“ спечели наградата за роман, публикуван през 2015 г. в България, на фонд „13 века България“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)