"Съботен театър” представя "Приказки от стари времена”

Пиесата е по Ръдиард Киплинг

Днес от 11:00 ч. Драматичен театър „Никола Вапцаров” - Благоевград  представя „Приказки от стари времена” по Ръдиард Киплинг. Представлението е част от Програма „Съботен театър”, която театърът стартира през 2015 година. Целта на културния институт е семейното посещение на спектакли да се превърне в празник и традиция за най-малките и възпита у тях положително отношение към театралното изкуство.
„Как е написано първото писмо? Защо камилата има гърбица? От какво е сбръчкана кожата на  носорога? Тези въпроси ни пренасят във времето, когато светът е бил още нов и неготов, но джинове, хора и животни говорили на общ език.„
Режисьор на „Приказки от стари времена” по Ръдиард Киплинг е Съби Събев. Той е един от утвърдените български режисьори на спектакли, насочени към детската и тийнейджърската аудитория. През годините е работил е като режисьор в Младежки театър „Николай Бинев” – София, в Столичен куклен театър - София, в Драматичен театър – Хасково, в Общински театър „Любомир Кабакчиев” - Казанлък, а също така на сцените в Димитровград, Русе, Разград, Търговище и в куклените театри в Пловдив, Пазарджик, Бургас, Сливен, Силистра и др. Поставял е в театър „Скала” - Ларнака, Кипьр, в театър „Арлекин” - Лодз, Полша, в „Дечие позорище” - Суботица, Сърбия. Съби Събев завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Юлия Огнянова и проф. Боньо Лунгов през 1985. Негови представления са показвани в Мексико, Китай, Алжир, Унгария, Чехия, Полша, Румъния, Хърватска, Сърбия и др.
Сценографията и костюмите са дело на Томиана Томова – Начева. Тя е родена в Пловдив. През 1982 година завършва специализираното училище за сценични кадри в град Пловдив, след което през 1988 г. - Висшия институт за изобразително изкуство ”Николай Павлович” в София - специалност “Сценография”.
Приказките на Киплинг разказват актьорите Жанет Керанова, Божана Косева, Кънчо Кънев, Георги Манев, Иван Кордов.
    Снимка на Деня

Щрихи от Плевен