Избрани Новини

"Съботен театър” представя "Приказки от стари времена”

Пиесата е по Ръдиард Киплинг

Днес от 11:00 ч. Драматичен театър „Никола Вапцаров” - Благоевград  представя „Приказки от стари времена” по Ръдиард Киплинг. Представлението е част от Програма „Съботен театър”, която театърът стартира през 2015 година. Целта на културния институт е семейното посещение на спектакли да се превърне в празник и традиция за най-малките и възпита у тях положително отношение към театралното изкуство.
„Как е написано първото писмо? Защо камилата има гърбица? От какво е сбръчкана кожата на  носорога? Тези въпроси ни пренасят във времето, когато светът е бил още нов и неготов, но джинове, хора и животни говорили на общ език.„
Режисьор на „Приказки от стари времена” по Ръдиард Киплинг е Съби Събев. Той е един от утвърдените български режисьори на спектакли, насочени към детската и тийнейджърската аудитория. През годините е работил е като режисьор в Младежки театър „Николай Бинев” – София, в Столичен куклен театър - София, в Драматичен театър – Хасково, в Общински театър „Любомир Кабакчиев” - Казанлък, а също така на сцените в Димитровград, Русе, Разград, Търговище и в куклените театри в Пловдив, Пазарджик, Бургас, Сливен, Силистра и др. Поставял е в театър „Скала” - Ларнака, Кипьр, в театър „Арлекин” - Лодз, Полша, в „Дечие позорище” - Суботица, Сърбия. Съби Събев завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Юлия Огнянова и проф. Боньо Лунгов през 1985. Негови представления са показвани в Мексико, Китай, Алжир, Унгария, Чехия, Полша, Румъния, Хърватска, Сърбия и др.
Сценографията и костюмите са дело на Томиана Томова – Начева. Тя е родена в Пловдив. През 1982 година завършва специализираното училище за сценични кадри в град Пловдив, след което през 1988 г. - Висшия институт за изобразително изкуство ”Николай Павлович” в София - специалност “Сценография”.
Приказките на Киплинг разказват актьорите Жанет Керанова, Божана Косева, Кънчо Кънев, Георги Манев, Иван Кордов.
    



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов