Избрани Новини

Нова звезда изгря на фолклорния небосклон /видео/

Филип Синапов е най-новото попълнение във фолклорния каталог на музикална компания Диапазон рекърдс

Филип Синапов е най-новото попълнение във фолклорния каталог на музикална компания Диапазон рекърдс.
Филип е роден в Момчилград на 03.11.1997 г. Израства в музикален род и запява още на четиригодишна възраст. От малък се включва във фолклорните групи на читалището в града и е неразделна част от концертната му сцена. Участва в десетки конкурси, надпявания, фестивали и събори за народно пеене и фолклор като цяло.
През 2016 г. завършва Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“. В момента е студент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив със специалност „Изпълнителско изкуство-народно пеене“. Негови преподаватели са Данка Цветкова и Николай Гурбанов.
Завоювал е няколко златни медала от Националния  фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие „Неделино“, също така от  “Рожен“, “Орфеева дарба“, “Копривщица“  и др. Носител е на златен медал от Национален музикален и танцов фестивал  „Пиленце пее - 2014“, на Златна лира от конкурса „Орфеево изворче - 2014“-Стара Загора, на Златна лира от НМФК “Орфееви таланти“-Калофер през 2015 г., на Златна лира и почетен знак от Националния старопланински шампионат по фолклор „Евро фолк 2015“, лауреат и носител на първа награда от НМФК "Орфееви таланти"2017-Пловдив и др.
През 2014 г. реализира шест записа в Българско национално радио. В края на същата година е обявен  за „Талант на Момчилград“.
Филип издирва и записва автентичен фолклор от своето село Гърнати, Смолянско. Притежава баритонов глас, с топъл и мек тембър. Изпълнява песни от Родопската, Тракийската и Пиринската фолклорна област.  
В ефира на Фен Фолк ТВ вече могат да се гледат неговите видеоклипове „Хранила майка, кутила“, „Ой, чобан“ и „Момице бела, каматна“.





Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов