Избрани Новини

Звук и светлина ще струи от фонтаните в Благоевград

Проектът се изпълнява с европейски средства

Система от звук и светлина ще бъде внедрена във фонтаните при площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград.  Това обяви днес на пресконференция кметът на общината д-р Атанас Камбитов.
Те ще бъдат управлявани електронно и през определен период от деня ще светят и ще озвучават центъра на областния град с музика, чийто авторски права са на общината. Идеята е заимствана от испанския град Барселона. В Благоевград фонтаните ще предлагат микс от светлини, цветове и музика.
Д-р Камбитов показа проект на площадното пространство, което в момента се ремонтира.
„Ремонтът не променя сегашното архитектурно и художествено решение на центъра на Благоевград. Площад „Георги Измирлиев” е символ на нашия град и нищо от неговата уникалност няма да бъде променено”, увери кметът Атанас Камбитов.
Проектът е обсъден с бившия кмет Лазар Причкапов, под чието ръководство преди повече 30 години се изгражда новата визия на областния център.
„Проектът се изпълнява с европейски средства. Контролът и по цялостното изпълнение, и по качеството на използваните материали е много строг. Плочките, които ще бъдат положени, трябва да издържат поне още 30 години”, допълни кметът Камбитов. Той припомни, че ремонтът не се прави с пари от общинския бюджет, а с европейски средства.  
Обектът е част от проект „Благоустрояване на градската среда“. Предвидено е изграждане на LED осветление, озеленяване, изграждане на съоръжения за улеснен достъп на хората в неравностойно положение, автоматизирана поливна система и др.  
Ще бъде подменен изцяло окаченият  таван в подлеза, ще бъде монтирана и хидроизолация.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов