Без "Ножица-трепач“ в Благоевград

Пиесата временно е свалена от афиша на театър

Заради  неуредени авторски права най-новата постановка на Драматичния театър в Благоевград „Ножица-трепач“ временно е свалена от афиша на  културната институция, информира БНР. 

Пиесата, която над 30 години  не слиза от световните афиши и има над 6 милиона зрители, а у нас е поставена в театър „Българска армия“ по сценичната версия на проф. Ивайло Христов, се препъна в проблема авторски права на благоевградска сцена. До момента тя имаше три предпремиери, а от 9-ти март официално е свалена от театралния афиш. От културната институция уточниха, че до момента не са предявени никакви финансови претенции за авторски права, включително и от посолството на САЩ, каквато информация  се тиражира, каза пиарът Симона Спасова, но не отрече, че  процесът на придобиването им не е финализиран:

"Още в началото на проекта, преди да направим първа репетиция и да обявим първата репетиция на маса, ние сме придвижили и имаме договори за авторско право с притежателя на правата на сценична версия, на превод, но, за съжаление, авторското право в сценични изкуства е един много бавен и тромав процес". Снимка на Деня

Щрихи от Плевен