Избрани Новини

Пчелар: Глобалното затопляне и пестицидите морят пчелите

В България няма лаборатория за изследване на пчелите, която да е безплатна за пчеларите

Глобалното затопляне и пестицидите, използвани от фермерите са двата основни проблеми, които водят до смъртността при пчелите. Това каза за Радио "Фокус" Венета Ифандиева, координатор на Югозападна България по пчеларство и член на Управителния съвет на асоциацията "Обединени пчелари". Тя обясни, че тази година по покана на Мария Габриел е била на посещение в Брюксел, заедно с още 14 пчеларя. Темата на визитата е била свързана с проблемите на пчеларството. "Тогава стана ясно, че причините за смъртността на пчелите са най-вече свързани с глобалното затопляне, но и с пестицидите, които използват фермерите. Пчелите ходят по дадените култури, засадени от земеделските производители, но заради обработката с различни вещества те се отравят. Тук ще отворя една скоба, за да кажа, че в България имаме и друг голям проблем, който е свързан с това, че нямаме специализирана лаборатория за изследване на пчелите, която да е безплатна и да е достъпна за пчеларите – при проблем да откарат там пчелните семейства, за да се установи какво се случва“, каза още Ифандиева. Тя отбеляза, че лично е имала  проблем с пестициди, тъй като една дама е напръскала медоносни дървета с тях и това е отровило част от пчелите ѝ.

"Разбира се имах желание да извърша изследване на пчелите, но за това ми бе поискано 300 лева за изследване на почвата. Аз обаче се отказах", добави Ифандиева. Тя допълни, че хората, които не се занимават с пчеларство, също биха могли да помогнат за съхраняването на пчелите. "Моят апел към хората е да садят повече овощни дървета. Аз имам своя градина, поддържам и оранжерия, близо 300 квадрата. Засадила съм арония и много други видове медоносни дървета и растения, за да мога да помогна както на себе си, така и на други пчелари. Според мен, всеки човек трябва да уважава пчеларството, защото знаете, че ако пчелите изчезнат, то след 4 години и нас няма да ни има", заяви пчеларят.

Ифандиева отбеляза, че в Европейският съюз има около 17 милиона пчелни кошера и около 6 000 пчелари, които произвеждат около 250 000 тона мед на година. В Област Благоевград този занаят не е толкова добре развит, за разлика от региони като Варна, Добрич, Монтана и Плевен.

"Затова именно хората са тези, които могат да спомогнат за развитието на пчеларството при нас", подчерта Ифандиева. Тя коментира още, че друг голям проблем, свързан с пчеларството е, че отглеждането на пчелите е много скъпо. "Високи са цените на препаратите, на специалните храни, с които захранваме пчелите през пролетта. Лошото е, че заради това много малко са младите хора в Област Благоевград, които се занимават с пчеларство. Обикновено, решавайки да се захванат с този занаят, си мислят, че е лесно, но в последствие разбират, че всъщност е много трудно“, каза Ифандиева. По думите ѝ самото отглеждане на пчелните семейства изисква и предварителна подготовка, тоест най-малкото трябва човек да е запознат с биологията на пчелите.

"Аз винаги препоръчваме на пчеларите, без значение дали са млади или по-възрастни, да посещават опреснителни курсове, защото там могат да научат много важни неща", препоръчва пчеларят.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов