Избрани Новини

Мисия на Международния съюз за защита на природата посети НП "Пирин“

Опазването на природното богатство на НП "Пирин” е от най-голям интерес за местното население

Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва в работна среща в рамките на консултантската мисия на експерта Херве Летие  от Международния съюз за защита на природата IUCN в Национален парк „Пирин”, организирана от кмета на Банско Георги Икономов. Участие в нея взеха вицепремиерът Валери Симеонов и представители на общините Разлог, Добринище и Сандански, намиращи се на територията на Националния парк, на МОСВ и на ДНП „Пирин“. Целта на мисията на международния експерт е да направи преглед на Проекта на Плана за управление на Национален парк „Пирин“ и да удостовери, че е в съответствие с решенията на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО и обезпечава опазването на обекта.
„Беше дискутирано забавянето на Плана за управление и беше заявено нашето желание да  има ясно развитие на НП „Пирин” през следващите години”, обясни министър Димов след срещата. На нея представителите на местната власт заявиха, че е необходимо постигане на баланс между развитието на местната икономика и опазването на природата. Те бяха категорични, че опазването на природното богатство на НП „Пирин” е от най-голям интерес за местното население.
"Не съм тук, за да взимам решение, не мога да позволя или да забраня каквото и да било. По-скоро мога да ви дам съвет, който евентуално да помогне на правителството", посочи на брифинг в общината Херве Летие. Той увери, че ще си свърши работата обективно и независимо и ще направи най-доброто, за да улесни работата по плана. „Тази мисия е съвещателна, IUCN може да съветва да се постъпи по определен начин и да предприемат определени действия“, уточни експертът. „Имате много красива природа и бъдещото развитие на региона ще изисква оптимизация на ресурсите”, каза още той. „Тази седмица успях да изслушам много хора, да събера много документи. Те ще ми позволят да изготвя препоръка за правителството, което иска да постигне този труден баланс между опазването на природното наследство и осигуряването на благоденствие за местните хора“, заключи  експертът на ЮНЕСКО.
Г-н Летие препоръча да се подготви дългосрочна визия на ски зоната, каза кметът на Банско, но това е невъзможно в момента, защото сегашният План за управление е изключително рестриктивен и блокиращ. „Искаме по-гъвкав, действащ  и практичен план. Чак тогава ще имаме дългосрочна визия“, каза Георги Икономов. Той благодари на МОСВ, че отговорно подхожда към проблема. „Убеден съм, че обединяването на усилията на местната общност и изпълнителната власт ще доведе до правилни решения”, добави Икономов. Според него за намаляване на замърсяването на природата от автомобили, които се качват в планината, е необходимо построяването на втория кабинков лифт и подобряването на инфраструктурата.
„Моето присъствие тук е за да подчертая важността на развитието на тази икономическа зона, тъй като тук туризма е основен поминък, и да заявя пред г-н Летие необходимостта от решаването на този проблем”, каза вицепремиерът Валери Симеонов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов