Избрани Новини

Шест сигнала за жертви на трафика на хора са получени през последната година

Животът

08-03-2018, 15:04

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Местната комисия за борба с трафика на хора отчете дейността си за миналата година и набеляза нови мерки

Шест сигнала за жертви на трафика на хора са получени на горещия телефон на Местната комисия през последната година. Това се казва в отчетния доклад на годишното заседание, което се проведе в Община Пловдив. Сигналите са за хора, които са станали обект на сексуална и трудова експлоатация в чужбина, където им е предложена работа. Впоследствие не получават уговореното предварително заплащане за своя положен труд, живеят при лоши битови и санитарни условия.
„По сигналите за трудовата експлоатация сме уведомили Дирекция „Инспекция по труда“ – Пловдив, а за тези при които има сексуална експлоатация и насилствена проституция работим в координация с отдел „Криминална полиция“ към ОД МВР – Пловдив, ГДБОП – „Пловдив, Пазарджик и Смолян“ и разбира се с Националната комисия за борба с трафика на хора“, посочи Таня Иванова, секретар на МКБТХ.
Бързата и навременна реакция спомага за предотвратяване на евентуално попадане в ситуация на трафик. Основният проблем при случаите на трафик на хора е скритият характер на престъплението, както и малкият брой лица, потърсили помощ и съдействие, поради чувството на страх и срам от преживяното.
Въпреки това Местната комисия не спира своята превантивна дейност, свързана с реализирането на много публични прояви и кампании, съвместна работа с Българския червен кръст - Пловдив, както и разпространение на информация за това какво е трафик на хора и как младежите да се предпазят, за да не станат потенциални жертви.
Темата: „Трафик на хора“  е включена в програмата  Движение „Училището – сигурна среда за децата“ на Общинската комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, като за целта е разработена от Местната комисия. Общият брой на учениците, до които е достигнала информация за това какво е трафик на хора и как да се предпазят, за да не станат потенциални жертви, е 510. Информационни кампании са проведени и в някои висши учебни заведения в града.
През годината са реализирани и обучения на доброволци във връзка с отбелязването на 30 юли - Международен ден за борба с трафика на хора, когато съвместно с Български червен кръст – Пловдив организират кампания „Синьо сърце“, чрез която информират все повече хора за опасността и борбата с робството на 21 век.
Кампания по случай 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора е проведена в парк „Бунарджик“ , като чрез спортно състезание – щафета, като са обхванати 280 лица.
Допълнителни обучения, дискусии и обмяна на информация, членовете на Местната комисия за борба с трафика на хора са получили и чрез участия в различни форуми в Пловдив и други градове на страната, засягайки и темите с домашното насилие, закрила на жертвите и други.
Всеки може да подаде сигнал, ако е жертва на трафик или ако има информация, че някой е в потенциална опасност. Контактите на Местната комисия за борба с трафика на хора - Пловдив са: тел. 032/ 622 136; е-mail : plovdiv@antitraffic.government.bg                           



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)